onsdag, januari 02, 2008

Tillbaka...

Dankat...

Jag tror att den senaste tiden varit den längsta frivilliga viloperiod jag haft från bloggen och det har varit ganska skönt. Överlag har det varit en helt okej julhelg. En förskylning ställde till det men annars har hadet varit lagom mycket familj, vänner blandad med faktisk nytta. Bland annat hann jag äntligen måla om lägenheten och jag kan säga att jag börjar bli allt mer nöjd med den vinröda färgen…

Inte sysslolös…

En som dock inte varit sysslolös är Ali Larijani, f.d. chefsförhandlare i atomfrågor och toppdiplomaten. Han har spenderat den senaste tiden med att samtala med Egyptiska diplomater om en normalisering och återupptagande av diplomatiska band mellan Egypten och Iran. Iran bröt sina diplomatiska kontakter med Egypten när Sadat erkände och slöt separat fred med Israel.

Men det betyder inte att relationerna är helt avspända. Nyligen har det framkommit att egyptierna planerar att starta ett eget atomprogram samtidigt som länderna befinner sig långtifrån när det gäller de flesta stora regionala frågor, som Palestina konflikten, Irak osv.

Även om länderna nu återupptar normaliserar sina diplomatiska band så ska man inte se det här som att Egypten kommer närmare Iran, istället handlar det om att ömsesidigt tolererande. Ett förhållande som Iran har med de flesta sina grannländer.

Inte sysslolös II…

Irans nye chefsförhandlare Saeed Jalili har inte heller legat på latsidan. Han har under julhelgen gjort en del ändringar i det team som sköter landets förhandlingar om atomprogrammet med EU. En rad personer som togs in av Larijani har Jalili nu bytt ut.

Jalili utnämnde följande personer till sitt team, Mehdi Bokhraie (var chef för revolution gardets tankesmedja), Ahmad Khaledi (tidigare vice handelsminister) och Ahmad Khadem-ol Meleh (tidigare chef för IRNA får nu hand om kommunikationen).


Inte sysslolös III…

Ahmadinejad har inte heller legat på latsidan. Han spenderade julhelgen med att åka runt och hålla sina tal men också med att lägga ner den tankesmedja som hans föregångare Khatami startade 1999 för ”dialog medllan civilisationer”.

Tankesmedjan var inget annat än ett pr-trick från Khatamis sida som lyckats övertyga FN att utropa 2001 till året för “dialog mellan civilisationer”. Sen hans presidentperiod tog slut 2005 har Khatami under täckmantel för sin tankesmedja åkt jorden runt och hållit korkade tal i ämnet.

Ahmadinejad beslut innebär att Khatamis tankesmedja slåss ihop med ett nytt påfund, nationella centret för globaliseringsstudier, som ska ledas av vice presidenten Esfandiar Rahim Mashai.

Inga kommentarer: