torsdag, januari 31, 2008

uppdatering..

Förbud mot offentliga avrättningar…

Igår kväll kom ett dekret från rättsväsendets chef Mahmoud Hashemi Shahroudi som i korthet betyder att offentliga avrättningar från och med nu förbjuds och får bara utföras när man får godkännande från högsta ort, nämligen Shahroudi själv. Samtidigt förbjöds massmedia ifrån att publicera bilder från avrättningar.

Det här är ett tecken på att antalet avrättningar kommer att bli högre inom kort. De fall som regimen kan tyckas ha ett avskräckande syfte kommer man att utföra offentligt samtidigt som det är effektivare att avrätta människor när ingen tittar på. Skräcken blir större så.

Feministisk tidning förbjuds…

Irans största och kanske enda feministiska tidning, Zanan, har förbjudits av regimen. Tidningen började tryckas för 22 år sen och har sedan dess kommit ut varje månad. Tidningens chefredaktör Shahla Sherkat kallades till ”censurstyrelsen” där hon fick veta att tidningens utgivningstillstånd skulle dras in eftersom den publicerade nyheter som ”fråntog samhället dess psykologiska säkerhet och underminerade den psykologiska, mentala och andliga hälsan av dess läsare”.

Khatami manar till lugn…

Nu har den förre presidenten Khatami på allvar gett sig in i Irans politik igen. Från Davos så manade han den reformistiska rörelsen i Iran till lugn inför parlamentsvalet. Men han varnade också att reformisterna kan komma att bojkotta parlamentsvalet om deras kandidater inte får ställa. Han uppmanade ”högt uppsatta personer” att göra rätt val och låta reformisterna att delta.

Kampanja men ändå inte…

Parlamentet klubbade nyligen igenom en lag som sa att kandidater inte får klistra upp affischer med budskap under valrörelsen. Nu går väktarrådet in och säger att den lagen kan strida mot konstitutionen.

Inga kommentarer: