torsdag, januari 10, 2008

Valbojkott och regimens egna film...

Reformisterna förkastar tanken på en ny valbojkott...

Presidentvalet 2005 så hördes det röster från en rad olika oppositionella läger inne och utanför Iran som uppmanade till en valbojkott. Det är svårt givetvis väldigt svårt att bedömma vilken effekt bojkottskravet fick, regimen hävdade att valdeltagandet var relativt högt och avståndet mellan reformisternas favoritkandidat och Ahmadinejad var tämligen stor. I den här ekvationen får man också lägga till sannolikheten att regimen riggade valen och mixtrade med valdeltagandet.

Det intressanta är att reformisterna nu avfärdar bojkott av parlamentsvalet i mars som alternativ. Istället pratas det om ett "villkorat deltagande". Med det så menar man att reformistiska kanditater ska ställa upp och därefter invänta väktarrådets vetoprocess. Det här är ett försök att räcka fram handen till väktarrådet och Khamenei. Reformisternas budskap är kortsagt: låt våra kandidater få ställa upp i valet och vi lovar att hålla käften.

Det här är som jag sagt tidigare något som kan funka. Khamenei kan ge väktarrådet order om att godkänna en del framstående reformistiska kandidater som den tidigare avslagit för att hålla reformisterna på hyffast gotthumör, i främst Tehran området. Samtidigt som man bäddar för en trygg konservativ seger, i värsta fall genom att rigga valet. Regimen har redan meddelat att man kommer att ha 40 000 egna valobservatörer som är fördelade på 207 röstningslokaler.

Regimen släpper en egen film...

Regimen släppte nyss en egen film och version om det som hände vid Hormuz sundet. Amerikanerna anklagade regimen revolutiongarde för att uppträda agressivt mot amerikanska krigsfartyg på internationellt vatten regimen i Iran förnekade det hela. Vilket i sin tur ledde till att USA släppte en video på revolutionsgardister i framfarande gummibåtar och snubbar med väldigt mörkröst. Regimen kontrade i sin tur med en egen video på två till synes idioter i en gummibåt som sitter och pratar extremt dålig engelska. Båda filmerna är extremt kassa (mobilkvalitet) typ och säger ingenting, bortsett från att revolutionsgardister i ett stycke åkte båt väldigt snabbt i närheten av stora amerikanska krigsskepp.

Men två teorier kan funka;

1) det handlar om ett gäng överambitiösa revolutionsgardister som bara känner för att jävlas med amerikaner. Mao, det här skulle inte vara sanktionerat alls från högre ort.

2) det här ingick i en övning från revolutiongardisternas sida. Hormuz sundet är extremt viktig för USA och resten av världen. En stor del av världens alla oljetransporter går igenom det smala sundet och regimen har klargjort att man kommer att slå till mot just Hormuz sundet den dagen man blir attackerad. Regimen har också hållit en rad krigsspel och övningar i området i just det syftet. Så detta kan vara reallife övning, men några planer på att sänka några amerikanska krigsfartyg hade nog inte regimen.

Inga kommentarer: