onsdag, januari 23, 2008

uppdatering..

Aktivast…

Med tanke på en allt mer växande kritik i Iran så är Ahmadinejad tacksam över att läget i Gaza har försämrats. Som Hamas ledande försvarare så har han varit aktiv. Ahmadinejad har ringt upp Mubarak, Kung Abdullah och Bashar Al-Assad och fått samtliga att fördöma Israels ockupation. Men Ahmadinejad har inte nöjt sig med det utan kräver nu att OIC (organization for Islamic Conferens) sammankallas för att fördöma Israel.

Prata gott om ekonomin…

Det sägs att om tillräckligt många pratar om att en långkonjunktur närmar sig eller att ett land befinner sig i långkonjunktur så kommer det också att bli så. Det verkar regimen ha tagit fasta. Från och med nu så bjuds bara in redaktioner som man känner är riktigt lojala mot regeringen på presskonferenser där ekonomiska frågor kommer att beröras. Allt enligt tesen, pratar ingen om inflation och arbetslöshet så finns det ju ingen arbetslöshet och inflation.

Smart…

Medan Ahmadinejad springer runt och håller brandtal om Israel och USA så är andra mycket smartare. Samtidigt som de fem medlemmarna i säkerhetsrådet säger sig vara redo att införa ännu hårdare sanktioner mot Iran (bara dumt och kontraproduktivt) så säger sig regimen att den är redo att hjälpa Europa bli mindre Ryssland beroende. Välmedveten om att ”rysshatet” och oron för Ryssland är mycket större än oron för Iran i Europa, så erbjuder regimen att hjälpa Europa att leverera gas till Europa.

Det är inte heller bara tom prat, redan idag får Europa gas genom Nabucco från främst Azerbaijan och regimen i Iran ställer sig nu positiv till att ingå i Nabucco. Regimen ser Bulgarien som en huvudallierad i frågan. Mycket beroende på att den bulgariska regeringen är tämligen positivt inställda till regimen.

Det är nog också en hyggligt bra erbjudande för EU. Med tanke på att det finns gott om öststater som fortfarande hyser en stark misstro mot Ryssland och brist på demokratisk utveckling så kan Europa tycka att det är en bra idé att inte bli för beroende av Ryssland.

Inga kommentarer: