fredag, januari 04, 2008

Sanktioner suger...

Khamenei är tillbaka…

Efter att ha legat ganska lågt ett tag har Khamenei de senaste dagarna synts och hörts en hel del.

I ett tal igår kritiserade han sig själv indirekt och menade att Iran egentligen borde på allvar ha börjat sitt atomprogram för 20 år sen för att kunna täcka landets energi behov. Khamenei menade att Iran måste producera närmare 20 000 megawatt de kommande 20 åren från kärnkraft för att kunna täcka den ökande efterfrågan och den ekonomiska tillväxten.

Sen gick han givetvis på USA och menade att landet nu måste visa “självförtroende” och fortsätta att stå upp mot USA. Khamenei sa också att en del av regimens politik har varit att inte ha några band med USA, men att regimen aldrig sagt att den politiken skulle vara för evigt.

Khamenei sa vidare att den amerikanska administrationens krav för relationer med Iran är bara negativa för Iran och att därför utesluter regimen i dagsläget några som helst relationer med USA. Men han tillade att den dagen då relationer med USA kan ses som värdefulla för den iranska nationen är han den första som kommer att godkänna dem.

Egentligen så är det här inget nytt, det är samma gamla politik som Khamenei pratar om. Det här har varit regimens ståndpunkt sedan länge men har väl lite glömts bort när Ahmadinejad gått till sina attacker mot väst, USA och Israel.

Att Khameni väljer att hålla det här talet nu är inte heller så oväntat. Det är mindre än tre månader till parlamentsvalet som riskerar att bli ett oerhört missnöjes val. Den galopperande inflationen, den internationella isoleringen och Ahmadinejads oförmåga att leverera sina vallöften har gjort att missnöjet drabbat hela den konservativa falangen. Det här kan betyda att reformisterna kan göra en comeback om de lyckas komma förbi väktarrådets gallring.

Jag tror nog också att Khamenei helst av allt vill slippa en jätteutrensning av kandidater från väktarrådets sida. Sådant ger sällan bra PR och underminerar regimen. Därför vill han visa att även de konservativa, de styrande, är pragmatiska. Att de visst kan och egentligen vill ta ut landet från den internationella isoleringen men att det för närvarande skulle kosta mer än det smakar, så att säga.

Korkade sanktioner...

Nu får vi ännu ett exempel på varför sanktioner är korkade. Det tekniska universitetet i Twente har valt att anta några fler iranska studenter efter påtryckningar från den Holländska regeringen.

Anledningen, enligt FN sanktionerna så ska Iran inte få tillgång till kunskap som landet kan använda i sitt atomprogram. Nu är holländarna oroliga för att iranska studenter som pluggar till ingenjörer i Holland sedan kan åka hem till Iran och bygga atombomber.

Problemet med det här är att det här så sjukt korkat att det inte är sant. Nu när jag har läst en del om universitetet så verkar det bara vara en tekniskhögskola/universitet som vilket annat. Det är inte så att dem specifikt sysslar med kärnvapenforskning utan man erbjuder utbildningar i statsvetenskap, kemi, psykologi, filosofi, mattematik osv. Alltså precis som vilken vanlig svenskhögskola m.ao.

Det korkade i det här är att den information som regimen behöver för att utveckla atombomber har den nog redan själv och kan nog tillskansa sig det på lättare och smidigare sätt än att skicka studenter till en Holländskuniversitet. Det räcker säkert med att surfa för att kunna få ihop informationen och att utbilda ingenjörer till atomprogrammet tror jag nog att regimen fixar själva. Till skillnad från vad man säkert kan tro ibland så är Iran inte fullt så teknologiskt handikappad, det är inte direkt Gambia vi pratar om.

Då återstår det att komma fram till vad man lyckas åstadkomma med det här. Dels så sabbar man kanske en av de absolut viktigaste kontaktytorna med Iran och intelligenta människor i landet, nämligen det akademiska utbytet. När man inte låter iranska studenter som vill plugga västerländsk filosofi eller statsvetenskap få komma till universitetet för att man är rädd att de kan komma över ”känsliga uppgifter” som vem som helst kan ladda hem från Internet eller slå upp i en bok då är det illa. Att börja att isolera iranier och särskilt utbildade sådana är bara kontraproduktivt.

3 kommentarer:

Anonym sa...

varför stöder du regimen i iran?

Majed Safaee sa...

Vad menar du? är det för att jag ogillar sanktioner? Tror nog att vi är många fler som anser att det här är korkat och det har nog inget att göra med att vi skulle "stödja" regimen.

Eller vill du bara ställa korkade frågor?

Isf, varför vill du att det iranska folket ska vara fattigt? Eller varför vill du isolera iranier? Anser du att iranier är korkade så att dem måste svältas och tvingas till att göra uppror?Ska jag fortsätta?...

Anonym sa...

Majed det finns många tankar hos dig som jag ogillar men jag respekterar dig för många andra ting men mest av allt för att du vill ditt folk väl.
Dessa löjliga människor som vill isolera iran bara för att regimen är hatad. Vem tror ni iranska folket kommer att hata väst som isolerade de för de inte vill se en starkare iran eller de avskyvärda mullorna som fick begå ännu mer avskyvärda handlingar på grund av isoleringen. Tror ni verkligen folket gör uppror om man isolerar de( åk till iran och folk tackar väst för att man blev isolerad, folk där nere tycker att isolerigen fick de stå på sina egna fötter) man behövde längre inte tigga till saker.