måndag, januari 28, 2008

Gaza...

Kaoset i Gaza…

Kaoset i Gaza och de palestinska områdena börjar bli ett stort problem för hela regionen. Över en natt lyckades Hamas inte bara att göra den Israeliska blockaden irrelevant utan också underminera Abbas, stärka sin position och kasta in en monkey wrench i relationerna mellan Kairo och Tehran.

När Hamas raketbeskjutningar mot Israel till slut blev för många fick Israel nog och gjorde det enda de kunde göra. Nämligen att isolera Gaza och det fick också önskad effekt, över en natt sjunk antalet raketbeskjutningar från Gaza in till Israel.

Men det var inte det som gav rubrikerna eller det som är det tydligaste resultatet av blockaden. När Hamas rev den mur som utgjorde gränsen mellan Egypten och Gaza sattes den egyptiska staten inför ett stort dilemma. Egyptierna kan inte hur som helst stänga gränsen, eftersom folkets sympatier är för starka i det land som gått i krig inte mindre än 3 gånger mot Israel. Att stänga gränsen och neka palestinier att få handla det dem behöver för att leva ett värdigt liv är svårt att förklara.

Men samtidigt måste Egypten få kontroll över situationen. De egyptiska soldater som skickats för att få kontroll över situationen har beskjutits av Hamas. Det i sin tur har retat upp egyptierna som beordrat sina soldater att inte skada några palestinier. Här kommer Iran in i bilden.

Egyptierna har inte mycket övers för Hamas, de har alltid premierat Fatah och ser Hamas som ett hot. Det enda land eller regim som fortfarande har goda band till Hamas är Iran. Iran var det enda land stödde Hamas mot Fatah, regimen i Iran var också en av de största bidragsgivarna till Hamas när omvärlden införde sanktioner mot Palestina efter Hamas val vinst.

Banden mellan Iran och Egypten är långtifrån goda, även om relationerna har tinats upp de senaste månaderna så har dem varit frusna allt sedan Egypten och Sadat slöt separat fred med Israel. Nu förväntar sig egyptierna att Iran använder sitt inflytande och pengar för att tygla Hamas. Frågan är om Iran är villig eller ens kapabel att styra Hamas så mycket.

Sveriges fel…

Man kan faktiskt skylla en del av allt det som pågår i de palestinska områdena på Sverige. Under lång tid var Sverige en av PLO och Arafats främsta finansiärer. Bistånds miljarder pumpades in till Arafat som använde bland annat svenska skattepengar till att delvis berika sig själv och delvis köpa sig stöd.

Sakta men säkert svällde PLO upp till en jättemaskin. Med biståndsmiljarder ”anställde” PLO och Arafat trogna män som inte tillförde det palestinska folket något annat än att de fick pengar för att vara trogna Arafat och hålla käften. När biståndspengarna började sina fick också PLO problem.

Anledningen till att Fatah som också var Arafats parti förlorade valet och Hamas vann var just den gigantiska korruptionen. Det var inte för att Hamas var ivrigare förespråkare för att utrota Israel. Hamas vann valet för att de inte ansågs vara lika korrupta som Fatah.

Nu när omvärlden återigen kan tänka sig att släppa in Fatah in i finrummen och öppna upp plånböckerna för att hjälpa till att bygga upp Västbanken så gör dem det med förbehållet att Abbas ska minska korruptionen. Det innebär att Abbas måste börja rensa i Arafats lönelista. Vilket givetvis gör livet surt för en redan trängd Abbas och ger Hamas möjlighet att ytterliggare stärka sitt grepp om Gaza när Abbas och Fatah tvingas att gå till reträtt.

Inga kommentarer: