onsdag, januari 09, 2008

Uppdatering...

Sharia in action…

Fem män som dömdes till skyldiga till rån och kidnappning fick sina straff förra veckan, eller ja männen dömdes rättare sagt skyldiga till att ha ”agerat mot gud” och för vara ”korrupta” (?). Straffet, jo direkt hämtat från koranen. Fångarna fick sina högra händer och vänstra fötter amputerade. Men regimen var snäll nog att tillåta läkare att finnas på plats.

Men trots att amputation som straff är lagligt så är det inte vanligt. Men som en del av regimens kampanj för att ”stärka säkerheten” har regimen också börjat att återvända till mer avskräckande former av bestraffning.

Så ska han vinna…

Ahmadinejad har bett parlamentet om en större budget för 2008-2009 för att främja ”social jämlikhet”. Meningen är att han och det sittande parlamentet som säkerligen kommer att tillgodose Ahmadinejads önskemål ska kunna gå in i parlamentsvalet i mars med nyheten att man är på väg att genomföra stora satsningar, valfläsk med andra ord.

Problemet är att Ahmadinejads spenderar byxor riskerar att öka på inflationen ännu mer. Han önskemål om att öka budgeten med 18 % från föregående år är något högre än inflationstakten. Enligt Ahmadinejad ska pengarna användas till att skapa lika möjligheter för hela landet, öka rättvisan och bekämpa inflationen. Den senare ska tydligen bekämpas genom att öka statsanställdas löner, ökade subventioner, plöja in pengar i konkursmässiga företag samtidigt som Ahmadinejad vill ha 30 % mer pengar till utvecklingsprojekt.

Men även parlamentsledamöterna börjar fatta korrelationen mellan Ahmadinejads politik och den galopperande inflationen. För inte så längesen avslog parlamentet Ahmadinejads önskemål om att få ett tillägg till årets budget genom att ta ut pengar från oljestabilitetsfonden, med hänvisning att det skulle späda på inflationen.

Men frågan är om parlamentet kommer att kunna motstå valfläsk, förmodligen inte. Intressant är också att Iran och Venezuela tydligen är de två oljeexporterande länder som har ett budgetunderskott.

Inga kommentarer: