torsdag, januari 24, 2008

uppdatering...

IAEA insläppt...

Regimen meddelade igår att man kommer att tillåta IAEA att genomföra ytterliggare inspektioner i Iran. IAEA ska också få tillgång till landets avancerade centrifugprogram. Iran gör det här mest för att möta hotet om ökade sanktioner och för att ge sina vänner Ryssland och Kina än mer ammunition för att stoppa tuffa sanktioner mot Iran. Nu blir det intressant att se vad IAEA kommer fram till…

Allt är glömt, nästan…

Igår gick USA: s utrikesminister ut och sa att Iran och USA kunde få normala diplomatiska band om regimen bara gav upp sitt atomprogram. Något som förmodligen inte kommer att hända. Men erbjudandet är intressant av två anledningar.

1) Dels för att Rice indirekt säger att allt är glömt om regimen ger upp atomprogrammet. USA är redo att glömma terroristattacker och kidnappningen av amerikansk ambassadpersonal. Om regimen är redo att glömma stödet till Irak under kriget och säkert andra saker som regimen hängt upp sig på.

2) Rice försöker stärka det reformistiska lägret inför parlamentsvalet genom att hänga ut en rejäl morot. Rice är välmedveten om att de ekonomiska problemen i Iran är stora. Hon hoppas delvis att det här ska ge reformisterna lite ammunition.

Parlamentsvalet…


Jag fick fel. Igår redogjorde väktarrådet för vilka kandidater som får ställa upp i parlamentsvalet senare i mars, i Tehran området. Väktarrådet har rensat ut 390 kandidater av de 1400 som ville ställa upp i Tehran området och erkänner att de flesta av de utrensade kom ifrån reformistlägret som står nära den tidigare presidenten Khatami. Nu väntar en process med överklaganden innan namnen offentliggörs. Från reformisterna kommer stark kritik, de hävdar att antalet kandidater som förbjudits att ställa upp är egentligen långt fler, runt 3000 av de 7200 som kandiderat.

Jag trodde att Khamenei skulle ge reformisterna större svängrum i det här valet. Genom att låta ett par välprofilerade reformister få ställa upp i Tehran för att tygla kritiken mot valprocessen. Det här scenariot är inte helt omöjligt ännu eftersom det är oklart exakt hur många som får ställa upp och vilka det är.

Inga kommentarer: