måndag, januari 21, 2008

Fight...

Ahmadinejad vs Parlamentet 0 - 1

Parlamentet och Ahmadinejad har under en tid varit i krig mot varandra när det gäller ekonomin. Paralmentet avslog Ahmadinejad önskan om att ta ut pengar från oljefonden för att finansiera sin expansiva budget och nu senast sa parlamentet nej till Ahmadinejads planer att avskaffa en del myndigheter och råd som har ganska stor tyngd i ekonomiska frågor .

Parlamentet vände sig till Khamenei för stöd och fick det. Främst vände sig parlamentet och dess talesman Gholam Ali Hadad Adel mot det att Ahmadinejad hade gjort sig själv till uttolkare av konstitutionen en roll som väktarrådet och Khamenei i verkligheten har.

Det verkar som att Khamenei gör det här för att hålla Ahmadinejad under kontroll. Han är inte redo att ge honom helt fria händer när det gäller ekonomin.

Ahmadinejad vs Parlamentet 0 - 2

Parlamentet hann även ge Ahmadinejad ännu en näsbränna. Under en direktsänd session läste talmannen Gholam Ali Haddad Adel ännu ett uttalande från Khamenei där han beordrade presidenten att implementera en lag som betyder att staten ska satsa en miljard dollar för att tillhandahålla gas och bränsle till byar som ligger i periferin. Ett jubel hördes i parlamentet när talmannen läste upp uttalandet. Samtidigt som Adel kritiserade Ahmadinejad för hans vägran att implementera lagen och kallade det för ”förvånande”.

Ahmadinejad har tagit mycket stryk i Iran den senaste tiden. Mycket på grund av en extrem köld som drabbat landet och beräknas ha dödat upp till 70 personer. Många beskyller Ahmadinejad och ransoneringen av olja för det.

Just nu springer parlamentsledamöter snabbt ifrån Ahmadinejad för att kunna rädda sina platser i mars och visa att man verkligen gör skäl för lönen...

Inga kommentarer: