torsdag, januari 31, 2008

Björklund om Iran...

I söndags höll Jan Björklund ett tal i Stockholms synagoga, där han bland annat berörde Iran. Jag lägger upp den bit som handlar om Iran, resten finns säkert att läsa på folkpartiets hemsida.

...

Vi ser med stor oro på vad som händer i Iran. Avrättningar är öppna, människor hängs inför folkmassor för att statuera exempel och markera för iranierna att de inte ska våga ifrågasätta makten. Kvinnor tvingas att bära slöja och reglerna upprätthålls genom en beväpnad moralpolis.

Men Irans nuvarande ledning skapar också en oro i hela Mellanösternregionen och inte minst hos Israel. De senaste åren har det inte gått en vecka utan att någon högt uppsatt iransk ledare, ofta presidenten Mahmoud Ahmadinejad, har uttalat hot mot statens Israels rätt att existera.

Iran är nu mycket ivriga på att bygga kärnkraftverk. Jag har inget emot kärnkraft som sådan. Men frågan måste ändå ställas, varför är Iran, ett av världens mest oljerika länder, så ivriga på att få bygga kärnkraftverk?

Om Iran i framtiden blir en kärnvapenmakt är det ett allvarligt hot mot freden i mellanöstern och mot världsfreden. Ingen behöver tveka mot vilket land de första iranska missilerna kommer att riktas in. Att förhindra att Iran blir en kärnvapenmakt är en av världssamfundets viktigare uppgifter.

Den iranske presidentens förnekande av Förintelsen är speciellt. Vi talar här om en president för ett land med 70 miljoner invånare som exploaterar en antisemitism som redan är stark i regionen. Iran har arrangerat en global konferens där världens främsta förnekare av Förintelsen bjöds in. Även en person från Sverige deltog, en lärare på en skola i Stockholm. Som utbildningsminister vill jag tydligt markera att detta inte är acceptabelt. Jag kan nu konstatera att läraren undervisar inte längre.

Nazisterna tog ifrån sex miljoner judar deras liv. Nu vill förnekarna ta ifrån dem deras död. Det skall inte få lyckas!

- -
Det finns idag en mycket bred insikt i Israel, men också bland de vanliga palestinierna, att en varaktig fred bara kan skapas i en tvåstatslösning. En palestinsk stat måste få skapas vid sidan av Israel, men inte ovanpå ruinerna av Israel. Både Ehud Olmert och Mahmoud Abbas tar nu modiga steg. För det förtjänar de beröm och uppmuntran.

Även staten Israel förtjänar kritik. När Israel bygger bosättningar, samhällen och städer på Västbanken, så är detta provokativt. Det ger intrycket av att man är ute efter att dominera området snarare än en tvåstatslösning. Bosättningspolitiken måste upphöra. Ariel Sharon övergav bosättningarna i Gaza och nu måste man tydligt deklarera att man är beredd att göra detsamma på Västbanken för att möjliggöra upprättandet av en palestinsk stat i fred med Israel.

Det är nu några veckor sedan ett av partierna lämnade den israeliska koalitionsregeringen. Snart kommer en konstitutionell granskning av den israeliska regeringens agerande före och under senaste Libanonkriget. Den granskningen kan komma att leda till nyval. En hård och frän debatt förs i Israel.

Fundera ett ögonblick om detta hade utspelat sig i något av Israels grannländer. Tänk om ministrar i Iran, Syrien eller Libyen hade avgått, kallat till presskonferens och sågat
regimens politik. Det hade inte blivit nyval – utan nackskott..

Detta är det som imponerar mest med Israel – ett land på en landremsa, inte större än Småland, i sextio år varje dag utsatt för krig, terrorism och hotet om att utplånas i krig, – men landet tillåter fri debatt, fria val, premiärministrar tillsätts och avsätts av folket.

Demokratin fungerar i Israel. Det är mer än man kan säga om någon av de stater som omger Israel.
...

8 kommentarer:

Anonym sa...

israel är lika mycket demokrati som iran är.
israel är en stat där man dödar och misshnadlar och fängslar, kan påstå att de är värre än iran.
om iran skulel börja och säga att alla de avrättar är terrorister skulle du acceptera det? om iran skulle säga att alla iran avrättar är emot landets frihet(och såna bull shit argument) skulle du acceptera det?

Majed Safaee sa...

Så Israel och Iran är likvärdiga demokratier?

Okej. Men det kan vi ju testa.

Vi gör så här, du trycker upp 500 flygblad. På 250 av dem skriver du "Olmert är en idiot och bör avsättas" på 250 skriver du "Khamenei är en idiot och bör avsättas".

Sen tar du dem 250 om Olmert och åker till Israel och delar ut dem på en offentlig plats och ser vad som händer.

Sen åker du vidare till Iran och delar ut dem 250 om Khamenei på en offentlig plats och ser vad som händer...

Jag föreslår för försökets skull att du börjar med Israel. Börjar du Iran så är det inte helt säkert att du kommer så pass mycket längre...

Anonym sa...

nej jag gör så här istället
jag trycker 250 olmert är skit och 250 ahmadinejad är skit.
lika resultat ;)
zionisterna är ditt lands största fiende och du försvarar de.
jag hatar mullorna men skulle jag välja mellan en zionist och en mulla väljer jag mullan

Majed Safaee sa...

Okej, visst. Men som sagt återkom när du delat ut dem där 250 flygbladen om Ahmadinejad i Tehran. Så får vi se vilket land som är mer demokratiskt, Israel eller Iran.

Tills dess så förbehåller jag mig rätten att tycka att du är en virrpanna...

Lycka till med att motbevisa mig...

Anonym sa...

behöver inte bevisa något för dig gullet. och om du har missat så kan jag informera dig att världen har sett hur zionist styret funkar.
det är redan bevisat att du är en lands förrädare. hur komemr det sig att från höger till vänster hatar dig som pesten eftersom du är som du där.

Majed Safaee sa...

Du behöver inte bevisa något för mig, "gullet" men du kan ju försöka bevisa det för alla andra som inte köper det där med att Israel är en lika god demokrati som Iran. Som tja, typ Amnesty, Human rights watch och alla andra organisationer som har något vettigt att säga om mänskliga rättigheter. Så kom igen, var inte en fegis, stå för dina ord...

Anonym sa...

Loool fegis
vad söt du är majjid
dina lilla zionist, alla andra har mer koll än du. är det någon man ska bevisa för är DU men du är för..
Du har inte fattat att israel är en apartheid regering, och är du så jävla dum att du inte har fattat att Human rights watch klagar oavbrutet på israelernas metoder? Och förresten sen när har dessa människor organisationer börjat utsee vilka är demokrati länder och vilka inte?
var det en av dina vanliga lögner igen

Majed Safaee sa...

Oj, så nu kör du helt oavbrutet på härskarmetoderna?! Aww...

Jag har inte sagt att HRW och Amnesty inte klagar på Israel. Du sa att IRan och Israel var lika goda kålsupare. Jag utmanade dig att prova det, du bangade. Jag bad dig jfra mellan vad olika mr-organisationer säger du bangar igen. Så vad du än försöker säga och vilka metoder du än försöker använda i din "debatt teknik" så är bevisbördan fortfarande på dig. Bevisa hur du anser att Israel och Iran är likvärdiga demokratier samt vilka stora och trovärdiga MR-organisationer som håller med dig. Tills dess vidhåller jag fortfarande att du är en virrpanna..