fredag, januari 25, 2008

Val 2008 och 2009....

Larijani for president?

Jag hade helt missat det faktum att Ali Larijani ställer upp i parlamentsvalet. Det är dåliga nyheter för Ahmadinejad. Speciellt med tanke på det sätt som han gör det, enligt Larijani så ställer han upp efter att ha fått råd att göra det från Khamenei. Man kan fråga sig varför någon som Larijani som verkligen sitter i smeten vilja ta på sig en mindre viktig roll som parlamentsledamot. Och varför skulle Khamenei be honom göra det?

Det enda jag kan tänka mig är att han vill att Larijani ska använda sig av parlamentet som en plattform för att kunna hota Ahmadinejad inför presidentvalet 2009. Khamenei stödde Larijani presidentkandidatur redan förra gången, men då var det konservativa lägret djupt splittrat. Bassijs ville ha Ahmadinejad, revolutionsgardet ville ha Ghalibaf och Larijani hade egentligen ingen chans.

Men mycket har förändrats sedan 2005. Ghalibaf har som borgmästare i Tehran blivit allt mer moderat och han lär inte ha någon chans även om han ställer upp 2009. Samtidigt som en del av det konservativa lägret är djupt oroade över den väg Ahmadinejad slagit in på och konservativa parlamentsledamöter har under den senaste tiden öppet och hår kritiserat Ahmadinejads ekonomiska politik och brist på inrikespolitiskt engagemang.

Larijani har däremot stärkt sina kort bland de konservativa. Det var många konservativa parlamentsledamöter, bland annat den inflytelserika Ahmed Tavakoli, som kritiserade Ahmadinejad och hyllade Larijani efter att han hade hoppat av som chefsförhandlare.

Det här gör att Larijani kan bli en farlig kandidat för Ahmadinejad och en roll som parlamentsledamot ger honom det utrymme och plattform han behöver för att dels kunna kritisera Ahmadinejad och dels kunna profilera sig själv mycket mer. Förmodligen kommer Larijani att försöka bli talman och därmed bli parlamentets röst mot Ahmadinejad.

Men jag är inte helt övertygad om att Khamenei vill göra sig av med Ahmadinejad ännu. Jag tror nog att dem två behöver varandra och att båda är väl medvetna om det. Däremot så försöker Khamenei att hålla Ahmadinejad i strikta tyglar. Genom att flytta fram Larijani så får han också en person som kan slå Ahmadinejad 2009, något som han annars har saknat.

Reformisterna kan tänka sig att bojkotta valet…

Reformisterna i Iran säger sig vara redo att bojkotta valet om väktarrådet går på ”val styrelsen” där Ahmadinejads män sitter och förbjuder reformisternas kandidater. De olika val styrelserna genomför en första gallring, därefter har kandidaterna möjlighet att överklaga till väktarrådet som sedan slutligen fastställer kandidatlistorna.

Reformisten Mehdi Karrubi, som anklagade Ahmadinejad för valfusk efter att han förlorat mot just Ahmadinejad i den första valomgången 2005, säger att han är säker på att väktarrådet kommer att godkänna en rad av de kandidater som försvann i den första gallringen.

I onsdags höll reformisterna ett krismöte och bestämde sig att vänta 10 dagar för att se hur väktarrådet kommer att agera. Av de cirka 500 reformistiska kandidater som ställer upp för de två största reformistiska partierna har 420 förbjudits att ställa upp i valet.

Som sagt, jag tror nog att Karrubi kan få rätt. Jag tror inte att Khamenei vill att reformisterna ska bojkotta valet. Han vill visa upp nationell enighet så gott det går och han kommer att göra en ”Moin”, nämligen att beordra väktarrådet att godkänna tillräckligt många reformistiska kandidater för att hålla reformisterna nöjda.

Inga kommentarer: