tisdag, januari 08, 2008

Folkmord i Iran?

Så här, jag uppskattar och uppmuntrar alla att engagera sig för mänskliga rättigheter och demokrati i Iran och jag tycker att det är jätteroligt att MUF försöker att komma tillbaka på arenan. Men ja, man kunde ju ha valt att göra det på ett bättre sätt. På MUFs hemsida finns nu en text som fördömer avrättningen av Raheleh Zamani, utmärkt så. Men efter stycke två så verkar muffarna ha fått totalt hjärnsläpp och texten blir i det närmaste bara bisarr.

Först så vill jag klargöra att jag diggar NATO och tror att ett svenskt medlemskap vore ganska nyttigt och hoppas att muffarna kan ligga på sin försvarsminister att tillsätta en svensk NATO utredning för att se vilka för och nackdelar som finns. Något Tolgfors vägrar att göra.

Men hur som helst, artikeln uttrycker en önskan om ett svenskt initiativ för att med militära medel avsätta Ahmadinejad. Eller nu när Sverige inte är med i NATO så ska NATO-länderna ta sitt eget förnuft tillfånga och gå till attack (vi bortser tydligen ifrån att NATO för tillfället har svårt att ens få ihop trupper till Afghanistan). Uttalanden andas lite gammal god Dick Cheney optimism; ”låt oss gå in bomba lite, sen är det klart. Diktatorn är borta och folket kommer att hylla oss på gatorna och demokratin är säkrad”. Well, nu visade sig att det hela inte var fullt så enkelt.

Det kanske kan vara på sin plats att påminna om att Iran är ca; 4 ggr större än Irak, ca; 3 ggr större än Afghanistan och har en 10 miljoner fler medborgare än Irak och Afghanistan sammanlagt. Samt en militärkraft som kanske inte är lika modern som nog kan sägas vara starkare än Talibanernas och Saddam Husseins 2003.

Artikeln passar också på att anklaga regimen för folkmord och ja, mycket kan man anklaga Khamenei och gänget för (och jag har nog anklagat dem för det mesta) men folkmord? Så här, det finns definitioner och ord som man bör vara försiktig med att använda om allt blir folkmord och förintelse så riskerar det till slut att undergräva orden egentligen innebörd. Så då blir frågan, kan det som händer i Iran likställas med Rwanda eller Darfur? Förmodligen inte.

Återigen, jag uppskattar verkligen alla initiativ (eller ja, tydligen inte alla), men det här med att i alla fall ha ett hum om vad man pratar om innan man gör det brukar vara en ganska bra grej…

Litet tillägg...

Ser på skribentens blogg nu att hon också gillar Ron Paul, snacka om kontraster...

Inga kommentarer: