tisdag, januari 15, 2008

USAs roll i valet...

Redan bara någon dag efter att registreringen av kandidater blev klart verkar en del av regimen bana väg för en större utrensning bland kandidaterna. Idag gick parlamentets talman Gholam-Hossein Elham ut och kritiserade ”politiska partier” som har USA: s stöd. Han menade att dessa partier aldrig kommer att lyckas.

Bara någon timme efter Elhams uttalande gick den universitetsläraren Sadeq Zibakalam ut och påpekade att det i Iran inte finns några politiska partier eller rörelser som har amerikanskt stöd. Han pekade på president Khatamis försök att närma sig USA som togs emot med skepsis från USA; s sida enligt Zibakalam. Han fortsatte med att säga att USA inte har någon bas inne Iran utan att det är den iranska oppositionen utomlands som får ekonomiskt och politiskt stöd från Bush-administrationen.

Och Zibakalam har nästan rätt i detta. Men man bör komma ihåg att Clinton administrationen gjorde sitt yttersta för att närma sig Iran när reformisterna hade makten, men fick nobben. Inte av Khatami utan av Khamenei och den mer konservativa falangen inom regimen. Så att hävda att USA inte försökt att få kontakt med reformistiska grupper i Iran är felaktigt.

Däremot har han rätt i att USA inte har någon bas i Iran. Det är bara att se på hur det amerikanska demokratibiståndet fördelas. Det är inte många dollar som går till oppositionsgrupper inne i Iran och det beror på att oppositionsgrupper och reformister i Iran som är kritiska till Ahmadinejad och Khamenei inte vill ha något att göra med USA. Dels för att man är rädda för att utpekas som spioner och dels för att det inte direkt är en röstvinnare.

Inga kommentarer: