söndag, december 09, 2007

Studentdemonstrationer...

En rad studenter och oppositionella lyckades tidigare idag iscensätta en demonstration mot regimen och främst mot presidenten Mahmoud Ahmadinejad. Studenterna skrek slagord mot presidenten (Ahmadi-Pinochet, Iran kommer inte att bli Chile) och krävde att tre andra studenter som hållits fängslade sen maj skulle friges. Studenterna brände också upp exemplar av tidningen Kayhan som tillhör den andlige ledaren Khamenei.

Fallet med de tre studenterna har fått mycket uppmärksamhet i Iran. Studenterna greps och dömdes till tre års fängelse för att ha tryckt upp anti-islamiska bilder i studenttidningen. Den tidigare presidenten Khatami har också varit ute och krävt studenternas frihet.
Demonstranterna ska ha tillhöra en reformistisk studentgrupp. Regimen ska ha försökt stänga in studenterna genom att stänga igen portarna till universiteten men studenterna ska ha lyckats forcera portarna och därmed gjort det möjligt för ett flertal andra att delta i protesterna.
Enligt studenterna själva ska ca 1500 personer ha deltagit i demonstrationerna idag som varade i två timmar. Isf är det en av de större studentdemonstrationerna sedan Ahamdinejad kom till makten.

Enligt regimens nyhetsbyrå fanns det karavallpolis på plats men de undvek att ingripa.
Det har förekommit en del mindre protester den senaste tiden runt om i Tehrans universitet, främst har studenterna protesterat mot att de mer liberala professorerna har bytts ut mot mullor.

Ett gäng med Bassijs höll en motdemonstration utanför justitiedepartementet mot demonstrationerna vid Tehran University. Enligt en talesman för gruppen så fördömde man ”demonstrationerna av liberaler vid Tehran University som stöd finansiellt och moraliskt av oppositionen och fienden”. Gruppen ”krävde” också att regimen borde sätta justitedepartementet måste agera hårdare mot studenterna som blir ”djärvare” för varje dag.
Fler oppositionella gripna

Redan sent igår kväll gick underrättelseministeriet ut med att man gripit en rad ”agitatorer” vid Tehran University. Dessa ”agitatorer” ska ha tillverkat falska identifikationers handlingar för att kunna komma in på campus området och hålla en ”illegal samling”. Enligt ministeriet ska de arresterade ha kommit från en rad andra städer och varit betalda av ”fiender till den Islamiska republiken”.

1 kommentar:

Anonym sa...

jag ger en link till den här artikeln i blogget om iranska studenter.
http://irstudents.blogspot.com/
tack
Mahshid