tisdag, juni 26, 2007

Uppdateringar...

Ny FN-ambassadör..


Nu har regimen bytt ut sin FN-ambassadör, efter femår fick Mohammad-Javad Zarif kicken och ny ambassadör är Mohammad Khazaí. Zarif utsågs av Khatami och var redan på väg bort förra året när Ahmadinejad ville ersätta honom med någon trogen till hans regering, men Khamenei såg till att Zarif blev kvar ett tag till. Zarif anses vara uppskattad av sina diplomatkollegor som en man med god socialförmåga och en duktig yrkesman. Det var också därför Khamenei räddade honom, när krisen kring atomprogrammet var som värst.

Japanska banker sätter press på regimen...

Japanska banker sätter nu press på den Iranska ekonomin genom att neka lån och inte godta regimens begäran att betala för oljeimport med andra valutor än dollar. Bankerna, Tokyo Mitsubishi UFJ, Mizuho och Sumitomo Mitsui har uppgett att de inte kommer att göra några nya affärer i Iran. Bankernas reaktion kommer efter påtryckningar från USA och hot om nya sanktioner mot regimen.

Slaktare Ahmadinejads ekonomiskerådgivare..

Häromdagen erkännde Ahmadinejad att han får sina ekonomiskaråd från sin slaktare. I en intervju berättar han att det finns en ”respektabel slaktare i hans bostadsområde som är medveten om folkets problem och som ger mig viktig ekonomisk information”. Tidigare har Ahmadinejad avfärdat inflationen med att människor borde handla i hans område eftersom han inte ”märkt av inflationen” när han handlat.

Inga kommentarer: