onsdag, juni 27, 2007

Khatami illa ute...

Iran är världsbäst!!!!

Tyvärr inte i något bra sammanhang. Iran är nämligen det land som avrättat flest barn sedan 1990, det trots att regimen skrivit på konventionen och barnsrättigheter som förbjuder dödsstraff för brott som begås under 18 års ålder. Sedan 1990 har 24 barn avrättats i Iran, 11 av dessa var också under 18 när de avrättades. 13 dömdes till döden för brott de begått som barn men avrättades först när de fyllt 18. Amnesty International beräknar att det just nu finns 71 barn som dömts till döden i Iran.

Skillnaden mellan Khatami och Ahmadinejad...

Den finns och är ganska stor. Häromdagen dök en film upp av den förre presidenten Mohammad Khatami när han skakar hand med ett flertal kvinnor. Enligt islamisk lag är män och kvinnor förbjudna att ha kroppskontakt såvida de inte är gifta. Khatami själv förnekar det hela, vilket faktiskt är ganska löjligt med tanke på att det är ganska tydligt att det är han på filmen och att han skakar hand med kvinnor samtidigt som en rad konservativa mullor krävt att Khatami ska förlora sin präst titel för att ha förolämpat islam.

Det här kan verka som en idiotisk grej men den här filmen illustrerar skillnaden mellan Khatami och Ahmadinejad. Medan Khatami är utbildad och, i Iranska politiska mått, modern så är Ahmadinejad motsatsen. Medan Khatami tog ekonomiska råd från utbildade ekonomer så tar Ahmadinajed det från sin ”respektabla slaktare”. Medan Ahmadinejad regeringen lägger upp planer för könssegregerade sjukhus, förbjuder kvinnor att äga företag och arbeta efter ett visst klockslag så kan Khatami skaka hand med dem. Nu betyder det inte att Khatami åstadkom något av värde under sin presidentperiod för att demokratisera Iran och öka människors frihet men han var inte primärt intresserad av att ”jävlas” med folk.




1 kommentar:

Unknown sa...

Intressant. Detta kommer stärka Khatami och reformisterna bland folket. Så länge möjligheten finns att de kan återkomma till makten finns det hopp för Iran.