onsdag, juni 27, 2007

Ransonering...

Igår kväll beslutade regimen att sätta igång med bensinransoneringen och det gick inte så bra. Regimen har under ett års tid pratat om att bensinransoneringar kan komma att genomföras och den senaste månaden har det bara handlat om när ransoneringen ska börja. Svaret kom igår kväll klockan 21.00. Regimen meddelade då att från klockan 24.00 så kommer ransonering införas och bensinförbrukningen kommer att begränsas till 100 liter per bilägare och månad, yrkeschaufförer får köpa upp till 800 liter varje månad.

Beslutet togs inte emot med öppna armar. Det var kanske inte så mycket beslutet i sig självt som upprörde folk, beslutet var väntat, utan sättet som regimen gjorde det på. Genom att informera folk bara några timmar innan själva ransoneringen påbörjades ville man undvika hamstrande av bensin. Men resultatet blev riktigt förbannade människor och på vissa håll våldsamheter. Bland människor ute på gatorna i Tehran hördes slogans som krävde Ahmadinejads död.

Beslutet är politiskt smartare än att sluta subventionera bensinen. Nu importerar regimen 40 % av landets bensinförbrukning eftersom man saknar raffinaderier samtidigt som subventionerna kostar väldigt mycket. Man kan nämna att bensinpriset i Iran är ett av de lägsta i världen, något som gjort att enorma mängder bensin smugglas till Irans grannländer. Skulle subventionerna försvinna skulle bensinpriset troligen stiga med 400 % men man skulle få sundare statsfinanser.

Anledningen till att man hellre ransonerar än minskar subventionerna har mycket att göra med att Iranier är vana vid ransonering från krigsåren, Iranier ser billig bensin som en självklarhet för ett land med enorma oljetillgångar samtidigt som en chockhöjning av bensinpriset skulle betyda slutet för Ahmadinejads presidentperiod. Redan nu borde Ahmadinejad vara orolig för sin återvalskampanj, ingen annan sittande Iranskpresident har varit så här illa ute. Ställer ett tungt namn upp mot honom så kan han bli den första presidenten sedan revolutionen som förlorar ett val.

I ett första steg ska ransoneringen hålla på i fyra månader och kan förlängas till ett halvår.

Inga kommentarer: