lördag, juni 16, 2007

Artikel i UNT

IRAN. Förr slogs man om vem som var den stör­sta an­ti­ame­ri­ka­nen. Nu slåss man om vem som har bäs­ta kon­tak­ten med USA. Allt­så finns det nu ut­rym­me att pres­sa re­gi­men i Iran, skri­ver Ma­jed Safaee.

Ti­dig På mor­gonen lördagen 26/5 kun­gjor­de det irans­ka in­for­ma­tions­mi­ni­ste­ri­et att man av­slö­jat ett nät­verk av spi­o­ner fi­nan­si­e­rat av USA och väst­värl­den. Inga yt­ter­li­ga­re de­tal­jer gavs och re­gi­men lo­va­de att of­fent­lig­gö­ra sina fynd un­der kom­man­de vec­ka. Det dröj­de inte län­ge in­nan spe­ku­la­tio­ner­na var i full gång: Var det här ett sätt för fun­da­men­ta­lis­ter­na att sa­bo­te­ra det hi­sto­ris­ka mö­tet i Bag­dad mel­lan USA och Iran?

Att Iran upp­rät­tar di­plo­ma­tis­ka band med USA är inte om­tyckt av fun­da­men­ta­lis­ter­na och det är mång­a inom re­gi­men som har kri­ti­se­rat mö­tet för att vara ett svek mot re­vo­lu­tio­nens fa­der Khomeinis och hans po­li­tik mot den "stora sa­tan". Men fun­da­men­ta­lis­ter­na har lite att göra med "upp­täck­ten" av "spi­on­nät­ver­ket". I stäl­let hand­lar det om vem som ska ha kon­trol­len över kon­tak­ter­na med USA.

Det hela är en del av ett kom­pli­ce­rat makt­spel inom re­gi­men och dess två star­kas­te män, den and­li­ge le­da­ren Kha­me­nei och den för­re pre­si­den­ten Raf­san­ja­ni. Raf­san­ja­ni till­hör den "mo­de­ra­ta" fa­lan­gen av mul­lor, han har län­ge dri­vit lin­jen att re­gi­men bör för­hand­la med USA. Re­dan un­der hans tid som pre­si­dent i bör­jan av nit­tio­ta­let för­sök­te han att eta­ble­ra di­p­­lo­ma­tis­ka kon­tak­ter med USA, men det stop­pa­des ef­fek­tivt av Kha­me­nei.

Men Raf­san­ja­ni har ändå lyc­kats ut­veck­la och be­hål­la ett nät­verk av irans­ka in­tel­lek­tu­el­la och opi­ni­ons­bil­da­re i USA som vill se öka­de di­plo­ma­tis­ka för­bin­del­ser mel­lan län­der­na. Det är det­ta nät­verk som Kha­me­nei nu an­gri­per. Den Irans­ka re­gi­men är, pre­cis som alla and­ra sta­ter som ba­se­rar sin makt på våld i stäl­let för folk­vil­ja, en väl­digt pa­ra­no­id re­gim. När lan­det nu gör stapp­lan­de för­sök till att eta­ble­ra kon­tak­ter med "fi­en­den" så vill Kha­me­nei vara den som kon­trol­le­rar alla band till USA. Det är oac­cep­ta­belt för ho­nom att hans ri­val, Raf­san­ja­ni, har ett eget nät­verk som skul­le kun­na un­der­mi­ne­ra hans po­si­tion.

De per­so­ner som hit­tills har gri­pits och som re­gi­men kom­mer att peka ut som med­lem­mar i spi­on­nät­ver­ket är alla Iran-ame­ri­ka­ner som på ett el­ler an­nat sätt haft kon­tak­ter med Raf­san­ja­ni el­ler hans al­li­e­ra­de. Först ut att gri­pas var aka­de­mi­kern Haleh Esfandiari som le­der tan­ke­smed­jan Woodrow Wil­son Cen­ter for scholars Mellanösternavdelning, och som nu är åta­lad för att ha upp­rät­tat ett "nät­verk i syf­te att stör­ta den is­la­mis­ka evo­lu­tio­nen". Ef­ter Esfandiari har re­gi­men gri­pit en rad and­ra Iran-ame­ri­ka­ner som Ali Sha­ke­ri och Kian Tajbakhsh.

Des­sa tre rör sig i sam­ma kret­sar och har alla va­rit med om att bju­da in re­for­mis­ter med kopp­ling till Raf­san­ja­ni och den för­re pre­si­den­ten Kha­ta­mi till se­mi­na­ri­er och ming­el med ame­ri­kans­ka po­li­ti­ker och opi­ni­ons­bil­da­re i USA. Till des­sa kan man ock­så läg­ga Hos­sein Moussavian, den för­re topp­di­plo­ma­ten och Raf­san­ja­nis al­li­e­ra­de, som an­kla­gas för att ha sålt vik­tig in­for­ma­tion till den tys­ka sä­ker­hets­tjäns­ten. Moussavian till­hör re­gi­mens vas­sas­te di­plo­ma­ter och an­ses ha skaf­fat sig goda kon­tak­ter i väst­värl­den un­der den tid han var med och för­hand­la­de om re­gi­mens atom­pro­gram med EU-län­der­na.

Re­al­po­li­ti­ken har kom­mit i kapp re­gi­men.Förr slogs man om vem som var den störs­te an­ti­ame­ri­ka­nen. Nu slåss man om vem som har de bäs­ta kon­takt­nä­ten med "den stora sa­tan". Det­ta vi­sar att det nu finns ut­rym­me att pres­sa och på­ver­ka re­gi­men i frå­gor som rör mänsk­li­ga rät­tig­he­ter. Men det är ett ini­ti­a­tiv som mås­te kom­ma från Eu­ro­pa, ef­ter­som ame­ri­ka­ner­na inte lär vara in­tres­se­ra­de av att pro­vo­ce­ra mul­lor­na med tan­ke på det ka­ta­strof­a­la lä­get i Irak.Kan Sve­ri­ge och ut­ri­kes­mi­nis­ter Carl Bildt ta led­ning­en? Vi ex­il­i­ra­ni­er hop­pas!
Ma­jed Safaee1:e vice för­bunds­ord­fö­ran­de Li­be­ra­la ung­doms­för­bun­det

Har annars ganska dålig tillgång till internet under helger, så nästa uppdatering blir måndag...

Inga kommentarer: