IRAN. Förr slogs man om vem som var den största antiamerikanen. Nu slåss man om vem som har bästa kontakten med USA. Alltså finns det nu utrymme att pressa regimen i Iran, skriver Majed Safaee.
Tidig På morgonen lördagen 26/5 kungjorde det iranska informationsministeriet att man avslöjat ett nätverk av spioner finansierat av USA och västvärlden. Inga ytterligare detaljer gavs och regimen lovade att offentliggöra sina fynd under kommande vecka. Det dröjde inte länge innan spekulationerna var i full gång: Var det här ett sätt för fundamentalisterna att sabotera det historiska mötet i Bagdad mellan USA och Iran?
Att Iran upprättar diplomatiska band med USA är inte omtyckt av fundamentalisterna och det är många inom regimen som har kritiserat mötet för att vara ett svek mot revolutionens fader Khomeinis och hans politik mot den "stora satan". Men fundamentalisterna har lite att göra med "upptäckten" av "spionnätverket". I stället handlar det om vem som ska ha kontrollen över kontakterna med USA.
Det hela är en del av ett komplicerat maktspel inom regimen och dess två starkaste män, den andlige ledaren Khamenei och den förre presidenten Rafsanjani. Rafsanjani tillhör den "moderata" falangen av mullor, han har länge drivit linjen att regimen bör förhandla med USA. Redan under hans tid som president i början av nittiotalet försökte han att etablera diplomatiska kontakter med USA, men det stoppades effektivt av Khamenei.
Men Rafsanjani har ändå lyckats utveckla och behålla ett nätverk av iranska intellektuella och opinionsbildare i USA som vill se ökade diplomatiska förbindelser mellan länderna. Det är detta nätverk som Khamenei nu angriper. Den Iranska regimen är, precis som alla andra stater som baserar sin makt på våld i stället för folkvilja, en väldigt paranoid regim. När landet nu gör stapplande försök till att etablera kontakter med "fienden" så vill Khamenei vara den som kontrollerar alla band till USA. Det är oacceptabelt för honom att hans rival, Rafsanjani, har ett eget nätverk som skulle kunna underminera hans position.
De personer som hittills har gripits och som regimen kommer att peka ut som medlemmar i spionnätverket är alla Iran-amerikaner som på ett eller annat sätt haft kontakter med Rafsanjani eller hans allierade. Först ut att gripas var akademikern Haleh Esfandiari som leder tankesmedjan Woodrow Wilson Center for scholars Mellanösternavdelning, och som nu är åtalad för att ha upprättat ett "nätverk i syfte att störta den islamiska evolutionen". Efter Esfandiari har regimen gripit en rad andra Iran-amerikaner som Ali Shakeri och Kian Tajbakhsh.
Dessa tre rör sig i samma kretsar och har alla varit med om att bjuda in reformister med koppling till Rafsanjani och den förre presidenten Khatami till seminarier och mingel med amerikanska politiker och opinionsbildare i USA. Till dessa kan man också lägga Hossein Moussavian, den förre toppdiplomaten och Rafsanjanis allierade, som anklagas för att ha sålt viktig information till den tyska säkerhetstjänsten. Moussavian tillhör regimens vassaste diplomater och anses ha skaffat sig goda kontakter i västvärlden under den tid han var med och förhandlade om regimens atomprogram med EU-länderna.
Realpolitiken har kommit i kapp regimen.Förr slogs man om vem som var den störste antiamerikanen. Nu slåss man om vem som har de bästa kontaktnäten med "den stora satan". Detta visar att det nu finns utrymme att pressa och påverka regimen i frågor som rör mänskliga rättigheter. Men det är ett initiativ som måste komma från Europa, eftersom amerikanerna inte lär vara intresserade av att provocera mullorna med tanke på det katastrofala läget i Irak.Kan Sverige och utrikesminister Carl Bildt ta ledningen? Vi exiliranier hoppas!
Majed Safaee1:e vice förbundsordförande Liberala ungdomsförbundet
Har annars ganska dålig tillgång till internet under helger, så nästa uppdatering blir måndag...
lördag, juni 16, 2007
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar