torsdag, juni 21, 2007

Fatah vs Hamas..

Min teori...

I ljuset av inbördeskriget i Palestina så flyttar en rad länder i regionen fram sina positioner mot regimen. Regimen anklagas nu öppet av både PLO och Egypten för att ligga bakom inbördeskriget genom att ha beordrat Hamas att ge sig på Fatah. PLO går så långt att man skickar ut ett pressmeddelande från sin exekutiva kommitté som säger: ”Iran hjälpte Hamas att leda en militär kupp mot det legitima Palestinska ledarskapet och till att ta kontrollen över Gaza…Iran stödjer fientliga krafter i Irak, Libanon och de Palestinska områdena för att säkra och tjäna sina regionala intressen”. Ord och inga visor.

Ungefär samma tongångar hördes från den Egyptiska utrikesministern som till och med anklagade Iran för att vara ett hot mot den Egyptiska säkerheten, eftersom Gaza ligger ett stenkast från Egypten. (man kan ju fundera på varför genierna i Egypten inte tänkte på det här innan och stoppade det enorma flödet av vapen från Egypten till Palestina lite tidigare).

Så här, det flödar en del teorier. Den mest omtyckta verkar vara att regimen skulle ha beordrat Hamas att mot bättre vetande ha attackerat PLO för att gripa makten i Gaza. Det för att krossa enighetssamtalen mellan Hamas och PLO som är initierat av Saudiarabien. Anledningen till det här skulle ha varit att regimen skulle ha sett sitt inflytande i regionen hotat om Saudierna fått rollen som medlare mellan Hamas och PLO. Men jag köper inte teorin, den är bekväm och är ganska enkel men lite för korkad.

Regimen är inte korkad, den skulle ha insett att Hamas inte är särskilt omtyckt i väst och skulle lätt bli isolerat. Och skillnaden mellan ett isolerat Hamas i Gaza och ett Hamas influerat av Saudier är inte så stort för regimen. Man investerar inte så mycket resurser i Hamas för att riva ner allt så snabbt.

Däremot så är det enkelt att peka ut vinnarna i hela historien och nej det är inte Israel som Esbati försöker göra gällande, Israel är en av de stora förlorarna i hela historien.

Vinnarna är framförallt Saudiarabien. Helt plötsligt att blockaden mot de Palestinska myndigheterna borta och Abbas kan börja betala ut löner i Fatah kontrollerade områden. Mahmud Abbas har vunnit mediekriget över Haniya samtidigt som Hamas och indirekt Iran blir allt mer isolerade.

Samtidigt blev jag lite misstänksam när Arabförbundet så snabbt och enhälligt ställde sig bakom Abbas när krisen först utbröt. Samtidigt som att ingen annat land i regionen förutom Iran har fördömt Abbas regeringsombildning. Dessutom verkar regimen vara lite förvirrade och tagna på sängen av hela händelsen.

Midsommar..

Är bortrest under helgen, tillbaka på måndag..

Ha en trevlig midsommar, för det tanker jag ha ;-)