torsdag, juni 28, 2007

Khatami kliver in på scenen!

Khatami får ibland för lite cred för sina politiska kunskaper. Han är en riktig räv och en extremt skicklig maktspelare. Medan Ahmadinejad och resten av regimens underhuggare i tal och uttalande kallat Abbas regering för ”lakejer”, ”underhuggare” och istället tagit Hamas i försvar så har Khatami hållit en mycket lugnare linje.

Nu senast har han skrivit två separata brev till Mahmoud Abbas och Hamas Ismail Haniyeh (som regimen fortfarande betitlar som premiärminister). I brevet uppmanar han båda parter att lösa sina ”dispyter genom direkta samtal” och det självklart främst genom honom och hans flumprojekt ”dialogue among cultures and civilizations”.

Det ligger också i regimens intresse att vara den som lyckas föra ihop Haniyeh och Abbas. På så sätt dödar de alla anklagelser om att det är regimen som ligger bakom den Palestinska splittringen samtidigt som man räddar Hamas från total isolation i Gaza.

Khamenei inser nog också att Khatami tillhör en av de få i regimen som kan lyckas med detta. Khatami har ett gott rykte bland diplomater och ledare i världen samtidigt som Fatah och Abbas gärna vill få ett slut på våldsamheterna. Eftersom Hamas vägrar samarbeta med Blair och västvärlden och regimen inte kommer att låta Hamas samarbeta med Saudierna kan Fatah tvingas till att sätta sig vid ett Iranskt bord. Då är Khatami en medlare som man kan acceptera. Nästa Khatami resa kommer att vara till Palestina och Mahmoud Abbas…

Inga kommentarer: