söndag, juni 14, 2009

Misstänkt - fusket kan ha varit väldigt utbrett..

Här kommer kanske det hittills bästa beviset på att fusket varit utbrett och systematiskt. Tidningen Iran Daily rapporterar att Ahmadinejad vinner överlägset även i andra kandidaters hemstäder och byar.

I sin egen hemstad tar Ahmadinejad 9000 av de 10000 rösterna. I byn Lali där Rezai är född tar Ahmadineajd 830 röster av 900. I Mousavis hemstad tar Ahmadinejad 5000 av 7000 röster. I Luristan där Karroubi är född tar Ahmadinejad 39 690 röster, Karroubi 14 512 och Mousavi 9 330.

Det är helt otroliga siffror, särskilt i Lali som är en liten skitort och där Rezai borde ha svept klart. Även om man kan förklara att en kandidat förlorar sin hemprovins stort så är det näst intill helt omöjligt för Ahmadinejad att få de siffror han har i kandidaternas hemstäder. Att Karroubi inte skulle ha fått mer än 14 500 röster i sin stad är också osannolikt.

Jag vet inte hur bra dessa siffror stämmer, men Iran Daily tenderar att vara en bra källa.

Det här luktar illa. Frågan är i vilken utsträckning har valfusket skett? Är det en massiv komplott där man inte alls räknat rösterna? Eller har man fuskat i strategiska vallokaler? och den absolut viktigaste frågan - i vilken omfattning.

Inga kommentarer: