söndag, juni 14, 2009

Mer symbolik...

Symboliken är oerhört viktig och följande måste verkligen skrämma regimen. Det rör sig inte om några särskilt välorganiserade demonstrationer utan bara är sporadiska folksamlingar som fått nog. Samtidigt kommer rapporter om att folk inte låser dörrar på sina hus för att demonstranterna ska ha ett tryggt ställ att fly till när kravallpolisen slår till. Samma sak som gjordes under revolutionen 1979.

Frågan är bara hur länge till det här kan pågå - både Karroubi och Mousavi manar på sina anhängare att fortsätta. Överlever demonstrationerna ett par dagar till och strejken på tisdag blir landsomfattande så måste regimen och Khamenei agera, på något sätt. Frågan är hur. Med våld eller kommer dem att försöka att hitta en utväg - Ahmadinejad avgår? Nyval? Mousavi och Karroubi lockas med uppsatta regeringsposter?

Det är nog de små symboliska aktionerna som samlar breda folklager som skrämmer regimen, att folk inte låser sina dörrar eller skriker "allah u akbar" från fönstret. Det är långt mycket svårare att stoppa än sporadiska demonstrationer...

Inga kommentarer: