onsdag, juni 24, 2009

Gått i pension...

Fyra av de sex spelare som spelade med gröna armband i VM-kval matchen mot Sydkorea som tecken på sympati med Mousavi och demonstranterna har "dragit sig tillbaka från fotbollen"

Det rör sig om nationalidolerna: Ali Karimi, Mehdi Mahdavikia (den som hade det gröna bandet hela matchen), Hosein Kaebi och Vahid Hashemian. Notera att Kaebi bara är 24 år gammal. Spelarna får inte heller ge intervjuer eller prata med media.

I själva verket verkar det röra sig om en avstängning på livstid. Det är också bara Kaebi som spelar i Iran, övriga är proffs - frågan är alltså om regimen kommer att hålla dem gisslan resten av deras aktiva liv?

Misstänker dock att det här bara är ett sätt att skrämma spelarna. Fotboll är oerhört viktigt i Iran och Ahmdinejad har använt idrott och särskilt fotbollen i sina egna populistiska syften. Jag är säker på att dem inte har några planer på att låta landslaget vara utan Karimi och Kaebi en längre tid.

Förresten, var det någon som kom ihåg regimen initiala reaktion? Att spelarna bar gröna band för att de var religiösa? Vad hände med den teorin?

2 kommentarer:

ass sa...

Jag vet en sak:

Så länge regimen blandar ihop politiken med fotbollen så bör vi iranier inte följa iransk fotboll. Det är i onödan. Iran kan aldrig bli bättre än så här...

HEJA SVENSKA FOTBOLLSLANDSLAGET!

Henrik V sa...

Märkligt att de bestraffas!
Fotbollen verkar ha en särskild plats i området. En symbolisk plats.
Vi är många som finns Saddams Husseins behandling av det irakiska landslaget i fotboll, helt stört!