söndag, juni 28, 2009

Ny taktik...

Regimens skrämsel och brutalitet verkar ha fungerat. Demonstrationerna har ebbat ut och det senaste försöket att genomföra en större manifestation genom att släppa ut gröna ballonger verka har varit lite av ett misslyckande.

Mousavi måste därför lägga om taktiken. Han har enligt uppgifter nu gått med på att inte utropa några fler "illegala" demonstrationer som saknar tillstånd. Istället uppmanar han sina anhängare att samlas i moskéer osv.

Mousavi är som jag sagt tidigare oerhört beroende av ett stöd hos många tunga konservativa figurer, såsom Rafsanjani. Men nu kan det vara så att dem börjar att lämna hans läger och sluta upp bakom Khamenei. Antingen som en del i ett avtal mellan parterna eller för att man inser att loppet är kört.

För igår avslöjade väktarrådet att man kommer att tillsätta en grupp med personer som skall se över och granska valet och både Karroubi och Mousavi erbjöds att skicka varsin representant till denna sex personer starka kommitée. Men både Mousavi och Karroubi vägrar att utse någon. Istället vill dem ha en oberoende grupp personer som accepteras av alla parter för att lösa frågan.

Ett första tecken på att Mousavi och Karroubi kan hamna ute i kylan är det uttalande som kommer från det s.k.Expediency Council som Rafsanjani leder så uppmanar man samtliga kandidater att samarbeta med väktarrådet, använda lagens ramar för att göra sin sakframställan.

Inga kommentarer: