måndag, juni 22, 2009

Men håll käften!

Nu kommer det uppgifter om att Sverige försöker samla de europeiska länderna för att koordinera och hjälpa demonstranterna. De är ju spritt språngande galna.

Så här, jag har inget emot att man verkligen gör skillnad på marken och hjälper demonstranter så gott man kan. Men att gå ut med det i ett PRESSMEDDELANDE och göra det inför öppna ridåer.

Har alla helt tappat förståndet?!

Säg att detta blir av. Tror dem på fullaste allvar att regimen kommer att stå och titta på. Går resten av EU-länderna med på detta kommer regimen att kunna göra följande:

1) Stänga ner alla EU-ambassader och bryta diplomatiska relationer - förmodligen väldigt kortsiktigt. Det är visserligen en PR-förlust för Iran men för demonstranterna är det dödsstöten eftersom en viktig kanal för opartisk information försvinner från landet. Samtidigt som det hjälp som EU-länderna idag i det tysta bidrar med försvinner helt.

2) Ställa Bassijs utanför varje EU-ambassad och arrestera varenda kotte som går in eller kommer ut. Vilket gör att EU-ländernas ambassader helt enkelt blir gigantiska fällor och början på ett "spionage" åtal. Ingen kommer heller att våga att ta sig till ambassaderna efter det.

3) Göra det till ett tacksamt propaganda apparat för att visa att man hela tiden haft rätt och att demonstranterna är köpta av väst. Därmed helt urholka den viktiga konservativa basen som Mousavi har.

Helt allvarligt, det här sabelviftandet som en del i västvärlden sysslar med är i bästa fall korkat och i sämsta fall kontraproduktivt. Hjälp gärna till men för i helvete - försök hålla käften om det. Ni kan försöka slåss om äran när regimen har fallit.

Idioter!

6 kommentarer:

Anonym sa...

EU bör kalla hem sina Iranambassadörer för konsultation, syna regimens bluff och göra en klar markering. Det är den hjälp iranska folket behöver. Någon gång får EU sluta med att ge efter för Iran.

Majed Safaee sa...

Jag tror inte att regimen för en enda sekund skulle bli ledsen om alla demokratiska länder drog tillbaka sin ambasadörer.

Helt allvarligt, idagsläget skulle jag knappast bli förvånad om gruppen kring Khamenei funderar på en ny ambassad ockupering - förmodligen därför britterna evakuerar...

Samtidigt skulle det iranska folket helt lämnas åt sitt öde. Det är inte att hjälpa det iranska folket - på vilket sätt hjälps dem av det?

När EU-länderna lämnat Iran vart ska folket fly? Ska dem söka asyl hos den kinesiska ambassaden?

Nej, det här är så vanvettigt det bara kan bli.

Anonym sa...

Du har rätt. Regimen "verkar" spela ett högt diplomatiskt spel, delvis för regim trogna hemmaopinionen och egna styrkors mobilisering. Regimen har alltid levt på externa kriser, hot från "fienden", kontrarevolutionärer" och dylikt. Ambassadockupation tror jag dock inte på. Jag tror att regimen är smartare än så och kanske nöjer sig med högt tonläge gentemot omvärlden.

Daniel sa...

En vän skrev såhär på sin facebook:

if anyone is on twitter, set your location to Tehran and your time zone to GMT +3.30. Iranian security forces are hunting for bloggers using location/timezone searches. The more people at this location, the more of a logjam it creates for forces trying to shut Iranians' access to the internet down. Cut & paste & pass it on.

ass sa...

Svenska ledarna röst i mänskliga rättigheter är helt död sedan Olof palme dog. Alla har dubbelmoral...

Olof Palme pratade mest med hjärtat, sanningen. tex Palestina, USA mm.....

Sverige borde tagit ledarrollen när USA med terroristen Bush hetsade upp hela mellanöstern och försenade demokratiprocessen där med krig och konflikter..... nu är Ryssland och Kina, Iran och andra dikturländerna USAs motståndare........

SJUKT VÄRLD.....

Yashar sa...

Håller helt med dig Majed!

Det bästa vi här kan och bör göra är att rikta vår 100%-iga uppmärksamhet mot Iran, och det som sker där nu.

Irans folk försöker kommunicera med oss för att vi ska se deras situation.. och vi ska LYSSNA!

Ingen av de har bett väst att lägga sig i, det ska vi inte heller göra. Det vore kontraproduktivt och skulle bara ge mer bränsle till regimen.

Mitt tips: Är du dum och okunnig (heter du Sarkozy, Berlusconi eller liknande) håll käften och följ Obama's exempel!

Reinfelt & Bildt har skött sig bra hittills.

Tack igen för en bra blogg!