måndag, juni 22, 2009

Bojkotta Nokia?

Får ett mail nu som säger att regimen har använt sig av Nokias program och verktyg för att censurera och stänga ner mobilnätet. Nu kommer det givetvis att bli demonstrationer och uppmnaningar om bojkott mot Nokia och även Siemens som verkar vara inblandade.

Jag är kluven, teknikutvecklingen i Iran har gått snabbt frammåt och hade företag som Nokia och Siemens inte funnits i Iran så hade vi med största sannolikhet inte haft de bilder och filmer som vi ser från demonstrationerna. Utan dessa bilder och filmer skulle regimen har kommit undan med mycket mer. Nu måste dem ta hänsyn till att varje demonstrant med en mobil utgör en fara för regimen.

Sen kan man alltid tycka att företagen bara ska sälja den "goda teknologin" men frågan är om det fungerar så. Jag utgår ifrån att så fort en diktatur vill släppa lös något så vill dem också ha möjligheten att strypa det vid behov.

Som sagt, jag är kluven...

1 kommentar:

Peter Jönsson sa...

Det är NokiaSiemens Networks som sålt utrustningen, vilket är Nokia och Siemens samägda nätverksbolag. Tänkte förtydliga det hela lite :)