lördag, juni 13, 2009

Ahmadinejad vinner på sin skicklighet...

Nu är det nog kört…

Ahmadinejad kommer att vinna valet med över 60 % av rösterna och därmed blir det ingen andra valomgång. Med 77 % av rösterna räknade så får Ahmadinejad 64.77 % av rösterna mot Mousavis 32.57 %. De två andra kandidaterna lyckades knappt sammanlagt komma över 3 %.

Valfusket då?

Mousavi var ute väldigt tidigt med att utropa sig själv som segrare och anklaga Ahmadinejad för valfusk. Båda får nog anses mest vara taktik. Jag antar att Mousavi gjorde en egen VALU i Tehran och därmed övertolkade siffrorna för att även gälla hela landet. Visserligen förekommer det valfusk – men då är det främst Bassijs som utanför vallokalerna tvingar väljare att rösta på en kandidat eller som drar in folk från gatan för att rösta. Även just den typen av valfusk verkar inte ha förekommit i så stor utsträckning den här gången.

Jag behöver mer tid för att läsa om exakt vad det är Mousavi anklagar Ahmadineajd för och vad han visar upp för bevis. Men det mesta talar för att Ahmadinejad vann en seger med stor marginal mer på sin populism och skicklighet som kampanjare än valfusk.

1 kommentar:

Markus Valiant sa...

Det iranska folket har valt en passande ledare? Visst är det härligt med "fria val", man väljer den ledare man gillar bäst. Efteråt kan ingen komma och säga att folket inte står bakom politiken som förs.

/ Markus Valiant