lördag, juni 13, 2009

Ahmadinejad vinner och preliminära siffror om valdeltagandet var fel..

Ahmadinejad verkar ta en bekväm seger med närmare 70 % av rösterna mot Mousavis 28.5 %. Karroubi och Rezai tar sammanlagt kanske 3 %. Fortfarande är bara en tredjedel av rösterna räknade och för reformisternas skull får man hoppas att Tehran inte ingår där. Fortfarande kan saker hända, det viktigaste just nu är väl att få Ahmadinejad att hamna under 50 % spärren för att få till en ytterligare valomgång. Men även det ser tungt ut i dagsläget.

De första siffrorna om att valdeltagandet skulle ha stannat på 24 miljoner röster var fel. Istället är antalet röster närmare 32 miljoner (46 miljoner röstberättigade). Det är någon slags rekord för presidentval i Iran och det är tre miljoner fler röster än valet 2005. Men fortfarande lägre än de 5 miljoner som reformist lägret hade räknat med att valdeltagandet skulle behöva öka för att de skulle ha en chans att slå Ahmadinejad.

1 kommentar:

Erique sa...

En liten undran om presidentval i Iran... hur mycket ska man lita på myndigheternas siffror? Finns det några internationella valobservatörer på plats för att kontrollera att allt går rätt till?

Anses Iran i allmänhet ha fria och rättvisa val till presidentämbetet?
Har lite svårt att förhålla mig till hur man ska tolka siffror som dessa.