fredag, juni 12, 2009

Valdeltagandet säger allt - Ahmadinejad chanser är goda

En första indikation om hur det kommer att gå är valdeltagandet. Är det högt så har Ahmadinejad problem och är det lågt så sitter han säkert.

Just nu verkar han sitta säkert för trots allt snack om högre valdeltagande och intresse säger de första rapportera att ungefär 24 miljoner röstade fram till när vallokalerna skulle stänga egentligen klockan 18 iransktid. Det är faktiskt färre än förra valet då 29 miljoner röstade. Detta bådar inte gott för motståndarna. Ahmadinejad kan räknas ha en 10-14 miljoner väljare som kommer att rösta på honom i vått och torrt så för att någon annan ska ha en chans måste valdeltagandet öka från förra valet och inte minska.

Nu förlängdes röstandet med en timme. Men det är svårt att tro att det skulle gjort någon större skillnad. Det enda hoppet är att valdeltagandet blev mycket högre i storstäder där reformisterna är mycket starkare och lägre i landsbyggden där Ahmadinejad är stark.

Inget är avgjort än och de första initiala rapporterna kan snabbt förändras...

2 kommentarer:

Leiph sa...

Din rapporortering är den bästa svenskspråkiga som finns på nätet just nu. Stort tack. /Leiph

Anonym sa...

Vill tillägga att en hel del Mousavi "anhängare" inte gick ut o röstade här i Gbg, inklusive mina egna släktingar. Däremot var de flesta Ahmadinejad-anhängare på plats i Göteborgs Iranval.