söndag, juni 07, 2009

5 dagar kvar...

50 miljoner såg debatten..
50 miljoner såg debatten mellan Ahmadinejad och Mousavi. Förmodligen direkt avgörande – en debatt som många anser att Ahmadinejad vann genom att gå på offensiven och prata om helt andra saker.

Ahmadinejad varnas…

Efter debatten varnade den ”andlige ledaren” Khamenei Ahmadineajd indirekt och menade i ett tal att det inte var anständigt att i en debatt angripa andra för att visa att man är rätt person för ämbetet. Det behöver knappast vara negativt för Ahmadinejad under valrörelsen att sätta lite distans mellan sig själv och Khamenei kan nog vara ganska hälsosamt i slutspurten.

Rört om i grytan...

Ahmadinejads agerande och utfall mot diverse toppnamn inom regimen har verkligen rört om i grytan. Det är det enda som efterspelet kring debatten handlar om – ingen kommer ihåg vad Mousavi sa om ekonomi eller utrikespolitik. Utan alla pratar om Ahmadinejads attacker mot nästan allt och alla. Varenda en av regimens toppmän var ute i tidningar och media direkt efter debatten och klagade på Ahmadinejad och gick in i försvarsställning. Skickligt.

Det har gått så långt att statstelevisionen nu gått med på att låta de som Ahmadinejad anklagat för korruption och annat en chans att i tv få försvara sig – men det efter valet. Hårdast gick Ahmadinejad mot Rafsanjani som han anklagade för politiskt sabotage och pengatvätt. Oerhört smart. Rafsanjani förlorade förra presidentvalet för att iranier ser honom som en genomkorrupt figur så pengatvätt anklagelsen sitter som ett smäck. Vad gäller politiskt sabotage så anklagade Ahmadinejad Rafsanjani för att ha lovat det saudiska kungahuset – som är illa omtyckta i Iran – att han skulle störta Ahmadinejad.

Ahmadinejad har två debatter kvar och har lovat att han ska fortsätta att avslöja korruption bland politiker och kandidater under dessa debatter. Så länge folk inte känner att han går för långt så kommer han förmodligen att lyckas med sina avsikter att döda sakfrågorna och måla upp sig själv som den ärlige kandidaten.

Mousavi…

Efter att ha sett delar av debatten så måste jag säga att han var tråkig och sömnig – som att han egentligen inte brydde sig. Efter debatten så har han också gått på ett par minor. När Ahmadinejad lovade att fortsätta ”avslöja” korruption och korrupta figurer under de kommande debatterna gick Mousavi ut och sa att Ahmadinejads agerande hotade Irans ekonomi. Inte särskilt smart – helt plötsligt framstår Mousavi som rädd för att Ahmadinejad sitter på något om honom.

Två andra debatter…

Det har hållits två andra debatter, Mousavi – Rezai och Karroubi – Rezai. Tämligen tråkiga och intetsägande tillställningar. Förmodligen för att ingen av kandidaterna har något att vinna eller förlora mot Rezai som halkar långt efter i opinionsmätningar och som beskrivs som en ganska trevlig prick.

Inga kommentarer: