onsdag, juni 17, 2009

Så här fuskades det enligt Mousavi...

Mohtashamipour heter han som reformisterna utsåg för att undersöka och granska så att valet går rätt till. Hade inga kopplingar till Ahmadinejad eller regeringen. Nu redogör han för en del av de problem som de lyckats upptäcka.

* Bland annat så ska valdeltagandet vara över 100 % i ett par distrikt. I en distrikt var valdeltagandet 141%. 80-90 % av rösterna i dessa distrikt ska ha gått till Ahmadinejad. Det betyder alltså att 110% röstade på Ahmadinejad enligt Mohtashamipour.

* De menar också att i motsats till vallagen så stängdes vallokalerna för tidigt och att många därför inte lyckades rösta. Enligt lagen så ska man hålla vallokalerna öppna så länge som det finns väljare på plats. Han spekulerar i att anledningen att man stängde en del vallokaler var för att man var orolig för att valdeltagande skulle överstiga antalet röstberättigade.

* Han menade också att representanter från Mousavi kampanjen hade blivit nekade i strid med lagen att komma in i de vallokaler där valsedlarna tagit slut. Han ställer frågan - vart tog alla valsedlar vägen?

Han avslutar med att säga att väktarrådet vill ha specifika klagomål riktade mot enskilda vallokaler men problemet är inte att det fuskades på i ett par vallokaler utan att det är större än så.

Inga kommentarer: