lördag, juni 20, 2009

Intrycken från idag är ganska många. Men det är värt att notera följande;

1) Mousavi har visat sig vara, som jag sagt tidigare, en formidabel motståndare till Khamenei. Han vet exakt vilka knappar han ska trycka på för att få folk med sig. Att han dök upp idag och sade sig vara villig att bli en martyr gav energi till demonstranterna. Innan han dök upp kändes det som att det var kört och att regimen lätt skulle ha segrat. Folk har äntligen hittat - kanske inte den idealiska ledaren - men någon som vågar stå upp mot Khamenei. Något Khatami aldrig vågade.

2) Rafsanjani har i den utsträckning han försökt misslyckats med att bli av med Khamenei. Expertrådet och prästerskapet ställer sig bakom Khamenei - dock kan detta förändras om situationen förvärras.

3) Även om dagen har varit oerhört våldsam så har regimen ändå visat någorlunda återhållsamhet. Man vill inte att bilder på döda kroppar ska kablas ut och fångas på Youtube. För skulle regimen ha velat så hade man bara kunnat ställa fram kulsprutorna och massakrerat demonstrationerna - men nu gjorde man inte det.
Det betyder att Khamenei är medveten om att prästerskapet inte orkar med så mycket blod och att större blodspillan bara skulle öka ilskan hos folket.

4) Men det finns ett problem. Att inte fullständigt slå ner demonstrationerna verkar bara uppmuntra upproret. Samtidigt, den begränsade brutaliteten inte har den avskräckande effekten regimen är ute efter istället verkar den göra folk mer förbannade och det är en ilska som sprider sig snabbt. Att den konservativa staden Mashad ekade av "Allh-u-Akbar" är ett tecken...

5) Vi har idag sett par riktiga lågvattenmärken av regimens propaganda apparat som annars brukar vara riktigt effektiv. Det visar att det råder en viss panik.

6) Bollen ligger hos Mosuavi nu. Han har hittills skött alla sina kort rätt. Han kan nu utlysa en ny massiv sorgmarsch för dagens dödade. Skulle den bli våldsam och fler dö så kan Mousavi fortsätta tills folkhavet är tillräckligt stort runt om i landet för att verkligen skaka om Khamenei.

Mao, någon form av avgörande är på väg. Men hur det kommer att gå är väldigt svårt att veta. Det enda som är någorlunda klart är att Khamenei de senaste dagarna inte bara blivit offentligt utmanad utan också sett en stor del av sin auktoritet rinna ut i sanden...

Nu lite sömn - vi ses imorgon...

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hej, vill bara notera att det brevet inte är från Expertrådet utan snarare dess talesman Yazdi och några andra. Men Iransk tv vill gärna säga att det är Expertrådet. http://www.majlesekhobregan.ir/index.php?option=com_content&task=view&id=636&Itemid=43
Lycka till
/Behnam

Anonym sa...

Håller inte med om att regimen visat återhållsamhet, de har slagit alla som kommit i deras väg. Möjligen har de blivit tagna på sängen av motståndet.
Eller så vill regimen testa omvärlden och öka förtrycket undan för undan alt. trötta ut demonstranterna. En sak är säkert att det pågår en rejäl maktkamp bakom kulisserna. Frågan är om det fortfarande är berättigat att göra motstånd med fredliga medel mot en sån regim?

Majed Safaee sa...

1) Jo, jag såg det senare. Även det förra brevet från väktarrådet var inte signerat av alla..

2) ja, återhållsamhet är kanske ett dåligt ord. Men det hade kunnat sluta ännu värre om regimen bara hade velat. Att meja ner obeväpnade människor är ganska lätt och hittills har regimen inte gått så långt...

Kam sa...

Jag tycker det vore genialt om demonstranterna kunde marschera och göra "sine zani" för de stupade. Utropa martyrskap och dra paralleller med Imam Hosseins martyrskap och kamp mot förtryckar-regim!

Sånt där peppar upp folk ordentligt :) på så många olika sätt!