onsdag, juni 17, 2009

Hajen biter?

Som jag skrivit här på bloggen så åkte Rafsanjani direkt till Qom för att samla stöd bland prästerskapet. Han verkar ha lyckats ganska bra. Han och en annan tung ayatollah Rowhani har lyckats med att kalla till ett nytt möte med det mäktiga Expertrådet.

Expertrådet har till uppgift att granska, utvärdera och kan också avsätta och tillsätta en ny andligledare. Det finns bara en anledning att Expertrådet möts och det är att diskutera Khameneis roll och hantering av de senaste händelserna.

Detta kan vara förklarningen till Khamenei mjukare inställning igår - även om jag inte tror att Expertrådet kommer att avsätta Khamenei så är det här tillräckligt mycket för att han ska blinka. Kan tänka mig att Khamenei sov mindre bra igår kväll. Efter 20 år som diktator finns det gott om människor som är redo att sticka kniven i honom nu. Det är bara att hoppas att någon vågar och lyckas...

1 kommentar:

Yashar sa...

Hej Majed,

Tack för en bra blogg!

Det är intressant att Rafsanjani samlar expertrådet. Vet du något om sammansättningen av rådet? Vilka är de tio mest inflytelserika medlemmarna?

Om vi använder din uppdelning:
1) Ultrakonservativa
2) Pragmatisk konservativa
3) Pragmatisk moderata
4) Reformister

Hur många ungefär från de olika falangerna finns representerade?

/Yashar