tisdag, juni 16, 2009

Är det här en revolution?

Den stora frågan är om det här är en revolution som kan betyda regimskifte i Iran och störta mullorna. Förhoppningarna finns. Men steget dit känns fortfarande som väldigt långt. Regimen har fortfarande många äss kvar i rockärmen och hittills så har den tillexempel inte satt in de bäst beväpnade trupperna inom revolutionsgardet för att slå tillbaka demonstrationerna. De har hittills förlitat sig på Bassijs, kravallpolis och inhyra Hizbollah män.

Däremot är det helt öppenbart att det här är en prestige förlust utan dess like för regimen och för Khamenei. Mannen och posten som hittllis ansetts vara ofelbar och omöjligt att ifrågasätta befinner sig nu mitt i den största stormen sedan revolutionen. Stora folkmassor kräver nu hans avgång - något som var omöjligt att tro för bara några dagar sedan. Han kommer att få svårt ta sig ur detta. Medger han att han hade fel och valresultatet var korrupt så betyder det också att han kan ha fel och att ifrågasätta honom kan vara rätt.

Även om regimen på kortsikt kan slå ner demonstrationerna så har den på långsikt lidit en prestigeförlust som kan vara väldigt svår att reparera...