tisdag, maj 01, 2007

Regimen förbjuder hårvax...

Regimen förbjuder västerländska frisyrer…

Regimen gör sin årliga ”vår räd” i Tehran och nu fokuserar man på ungdomars frisyrer och mobiler. Frisörsamfundet i Tehran har sagt att moralpolisen i Iran har förbjudit ”västerländska” frisyrer. Frisörsamfundet har skickat ut dekretet till samtliga frisörer i landet och säger att alla som bryter mot reglerna kommer att sparkas ur samfundet. Ännu är det oklart om vilka frisyrer som regimen ogillar, men det rör sig nog om långt hår, punkfrisyr och användandet av hårvax.

Men regimen nöjer sig inte bara med det utan förbjuder också plockande av ögonbryn, diverse ansiktskrämer och kosmetika. Under de senaste veckorna har regimen slagit till hårt mot kvinnor i Tehran området som brutit mot de ”islamiska lagarna”.

Samtidigt meddelade regimen att landets Telekommunikations ministerium kommer att börja filtrera ”omoraliska” video och ljudmeddelanden som skickas via mobiler.

Varje år vid den här tiden gör regimen något liknande för att skrämma upp främst ungdomar inför sommaren. Förra året grep man tusentals ungdomar för diverse brott mot de ”islamiska lagarna”, det kunde vara alltifrån att man haft för mycket smink till att ha lyssnat på ”fel” musik. Nu ger man sig på frisyrer och mobiler. Det regimen verkar ha svårt att fatta är att dessa räder inte direkt stärker dess popularitet.

“Sluta tjaffsa”

”Sluta tjaffsa”, det sa parlamentets talman Gholam-Ali Haddad-Adel idag till ledamöterna i Tehrans stadsfullmäktige. I sitt tal sa Haddad-Adel att ledamöterna borde lägga undan sina meningsskiljaktigheter och istället tillgodose befolkningens behov. Tehran tillhör en av de städer där reformisterna gjorde comeback och där fundamentalisterna åkte på stryk i förra årets val till stadsfullmäktige. Borgmästaren i Tehran Mahmoud Bagher Ghalibaf som förlorade presidentvalet och har ett förflutet inom Revolutionsgardet har hittills hållit sig väl med reformisterna till fundamentalisternas stora vrede.

”USA förhandlar med terrorister”

Regimens chefsförhandlare Ali Larijani sa idag att USA håller hemliga samtal med terrorister i Irak. Det sa Larijani på en presskonferens efter att ha träffat storayatolla Sistani i Irak, samtidigt som han förnekade att Iran stödde terrorister. Jag vet faktiskt inte om jag helt litar på Larijani och undrar då vilka grupper det är som USA skulle ha talat med. Är det Sadr-milisen? Isf blir det intressant att regimen kallar dem för terrorister.

Själv blir jag lite nyfiken eftersom om det hade varit så att Larijani verkligen haft bevis så hade han lagt fram det och sänkt USA. Istället ger han inga detaljer och kommer med en svepande anklagelse, vilket skulle kunna tyda på att regimen vet något men vill inte säga det högt. Samtidigt tror jag inte att man kan avfärda det här eftersom det kommer från Larijani och inte Ahmadinejad. Men, ja, får se om utländskmedia nappar på det här och om det framkommer lite mer om vad Larijani snackar om.

1 kommentar:

Hårvax sa...

Vilket trams att förbjuda hårvax! Skärpning.