söndag, maj 06, 2007

Maud Olofsson gör mig nervös!

Jag blir fett less på svenska politiker som gång på gång visar en extrem okunnighet när det kommer till Iran frågan. Det är faktiskt näst intill förolämpande att Sveriges vice statsminister inför ett besök av utrikesministern från en av världens värsta diktaturer inte verkar ha gjort sin hemläxa.

I en intervju i DN så berättar Maud Olofsson att hennes främsta tecken på protest kommer att vara att hon komma att räcka fram handen för att skaka hand med Mottaki. Hon förklarar det med:

Vad jag förstår kommer han inte att ta mig i hand, säger Maud Olofsson som dock
säger att hon tänker sträcka fram handen mot sin iranske gäst. - För oss är
det viktigt att visa att kvinnor i Sverige kan få viktiga positioner.

För det första, det är inte bara fundamentalistiska islamister som vägrar ta kvinnor i hand. Den ”regeln” följer även en rad moderata muslimer, såvitt Olofsson inte hade tänkt göra en generell markering mot Islam och muslimer så har hon inte mycket att vinna där. Om Maud är för ”påträngande” så kan Mottaki i värsta fall åka hem och berätta att hans ”religion blev kränkt”.

För det andra så kan Mottaki visa på att Iranska kvinnor kan nå precis samma position som Maud Olofsson genom att peka på Fatemeh Javadi och säga, jo vi har också en kvinnlig vice president och han kan säga att Iran hade en kvinnlig vice president även under förra regeringen. Sen att Iran har 10 vice presidenter och att rollen är tämligen menlös är nog ingen argumentation som Olofsson vill och kommer att ge sig in på, för hon har förmodligen ingen aning om nåt av det här.

SÅ SNÄLLA SNÄLLA, är det någon på regeringskansliet eller Centerpartiet som läser detta be Maud läsa på innan. Snälla, förbered henne. Mottaki må vara en fundamentalistisk islamist men han är inte korkad. Han tillhör en av de vassare ministrarna inom Ahmadinejads stab och om det här är Maud Olofssons plan och argument så kommer hon inte bara att göra bort sig själv utan också göra den Iranska oppositionen en gigantisk björntjänst.

Vill någon ur hennes stab ha tips så kan ni alltid nå mig på mailen ;-)

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag antar att Du har kommunicerat detta till de som kan kommunicera detta dit det blir läst?

Anonym sa...

Varför skulle det vara fel att göra oppositionen en björntjänst?

Är du anhängare av den islamiska regimen? Nej, det är du ju inte. Så varför är det fel med den iranska oppositionen?

Anonym sa...

http://sv.wikipedia.org/wiki/Bj%C3%B6rntj%C3%A4nst

Du får nog slå upp ordet "björntjänst"