lördag, maj 19, 2007

Bildt i regim media..

Carl Bildt i regim media!

Tydligen så stödjer nu Sverige den Iranska regimens linje i atomförhandlingarna. Det är nämligen vad som kablas ut i Iran. Enligt regimens nyhetsbyrå har Carl Bildt i ett brev till ett visst ”politiskt aktiv grupp i Stockholm” (misstänker att det är en av oppositionsgrupperna) berättat att han i sitt samtal med Irans utrikesminister ska ha sagt att Sverige tycker att Iran, likt andra länder, har rätt till atomenergi. Bildt ska också ha sagt att ”det grundläggande för att skapa en permanent och hållbart fred är att lösa våra problem genom ömsesidig respekt och avtal”.

Letade lite snabbt efter Bildts brev men hittade det inte. Men så här går det om man sätter sig ner för att snacka lite med regimens män och dessutom väljer helt fel person att snacka med.

Minister överlevde förtroendeomröstning

Irans utbildningsminister överlevde ett seriöst försök att avsätta honom i onsdags, detta var tredje gången sedan Ahmadinejad valdes 2005 som parlamentet försökte kicka en av Ahmadinejads ministrar.

Men den här gången var det rätt nära och utbildningsministern Mahmoud Farshidi kom undan med blotta förskräckelsen när 89 parlamentsledamöter röstade för att sparka honom medan 139 ledamöter kom till hans räddning. Anklagelserna mot Farshidi var bland annat att han misslyckats med att höja lärarlönerna samt för nepotism och inkompetens.

Ahmadinejad ryckte själv ut för att rädda sin minister och menade att hans regering bara fått ärva problemen.

Förhandlingar med USA inte populärt bland regimens elit…

Att regimen nu gått med på att förhandla och diskutera läget i Irak med USA har fått en hel del män i regimenstopp att skruva på sig. Medan regimen kräver att alla förhandlingar om regimens atomprogram bör från början vara villkorslösa så sätter en rad personer ur regimen upp krav som de anser att USA måste uppfylla för att några samtal ska kunna hållas. Till dessa krav hör bland annat att USA ska erkänna den islamiska revolutionen, frysa upp regimens tillgångar m.m.

Intressant att notera är också att de personer som gått till angrepp mot de kommande förhandlingarna är personer som på ett eller annat sätt har ganska starka band till Ahmadinejad.

Kritiken mot beslutet har gått så långt att Khamenei fick under gårdagen gå ut och sätta ner foten. Under ett tal i onsdags sa han att samtalen med USA bara fokuserar på Irak och att det inte betyder att regimen har övergivit revolutionens principer. Han uteslut också alla samtal på högre nivå och sa att samtalen om Irak kommer att ske på ambassadörsnivå i Irak.

Sen för att verkligen försäkra att han fortfarande hatar USA så spydde han lite plikttroget galla över USA och Bush administrationen…

Inga kommentarer: