tisdag, maj 08, 2007

Maud borde hålla sig borta från utrikespolitiken...

Jag har ännu inte hört om hur det gick i mötet mellan Mottaki och Bildt men för Maud tycks det inte ha gått så himla bra. Hon vidhöll vid sin taktik och utsträckta hand och Mottaki parerade ”kuppen” på ett bra sätt.

I DN säger Maud så här

Han sa att han hört att jag ville hälsa, berättade Maud Olofsson. Men sedan sa han: "Hos oss gör vi så här", och lade händerna i kors över bröstet. "Men i Sverige gör vi så här", sa jag och sträckte fram min hand. Så vi markerade våra positioner.

Du kan inte respektera att han av religiösa skäl inte tar alla i hand?

-Man hänvisar till religion, men det handlar också om en syn på kvinnan. Jag markerade våra traditioner. Jag vill också bli respekterad, säger Maud Olofsson.


För det första, Maud har fel i "Sverige gör vi inte" saker och ting på ett visst sätt. Sverige är ett multikulturellt land och då finns det inte bara ett sätt att göra saker på. Utan vi respekterar andras religiösa tillhörighet och tro, oavsett hur korkade de må vara.

För det andra så hade Maud Olofsson chansen att göra en markering istället valde hon att uppträda som en 7-åring i trotsåldern med Jimmie Åkesson retorik.

När Mottaki säger att han hört talas om hennes planer på att hälsa så hade hon kunnat sagt ”okej, Sverige är ett demokratiskt land och vi respekterar alla oavsett kön, sexualitet, etnicitet och religion. Hur står det till i Iran?” och så hade hon, om hon varit det minsta påläst, kunnat på ett kraftfullt sätt markerat mot regimen på ett sätt som var viktigt och relevant. Nu blev det bara platt, fjantigt och Mottaki framstår återigen som den mer tolerante och Sverige förlorar ännu en möjlighet att göra något vettigt i Iran frågan.

Om själva resan!

Jo, det är klart att inbjudan av Mottaki var en eftergift till regimen för frisläppandet av dem två svenskarna. Det är bara att lyssna på oppositionens tystnad. Sahlin har varit knäpptyst och det beror på att Urban Ahlin nog varit införstådd i att det här var priset som Sverige fått betala för att få hem svenskarna från Iran.

1 kommentar:

Anonym sa...

Tack för att någon äntligen kommenterar att besöket förmodligen ingick i eftergiften för de frisläppta svenskarna.

Jag antar att Sverige uppfattas som ett av världens mest demokratiska länderna i världen av vanliga iranier. Således låter det inte så dumt (för regimen) när TV-nyheterna tar upp utrikesministerns besök i Sverige. Tråkigt bara att Sverige än en gång fungerar som alibi för en vidrig regim.