söndag, maj 27, 2007

Vi avlöjar "spionerna" först!!!

Regimen har upptäckt en konspiration..

Eller rättare sagt, ett nätverk av spioner organiserat av USA och västvärlden. Det hävdade regimmedia runt om i Iran utan att gå in på detaljer. Nyhetsbyrån Irna, hävdade att informationsministeriet (underrättelsetjänsten) kommer att presentera fler detaljer under de kommande dagarna.

Men låt mig redan nu gå händelserna i förväg och berätta för er vad det är regimen kommer att avslöja, för det är väldigt enkelt.

Om bara två dagar ska amerikanska och iranska diplomater träffas för första gången sedan revolutionen. Det här är inte omtyckt i stora delar av regimen, många förstår inte poängen med mötet och vad det ska utmynna i samtidigt som man kallar det ett svek mot revolutionen osv. Till de största och starkaste kritikerna tillhör Ahmadinejads fundamentalistiska falang och kritiken har varit hård. Så hård att de nu tvingat fram Khamenei som spenderat de senaste månaderna i något som närmast skulle kunna betecknas som dvala. De senaste två veckorna har Khemenei rest mer och hållit fler tal än det senaste halvåret. Allt för att synas och visa vem som verkligen bestämmer. Bland annat var Ahmadinejad tvungen att besöka Khamenei och få dennes ”välsignelse” innan han reste till Vitryssland.

Men fundamentalisterna har egentligen inget med upptäckten av ”spionnätverket” att göra. Egentligen så hade det varit så logiskt och tajmingen hade varit perfekt. Informationsministeriet upptäcker ett spionnätverk finansierat av USA bara någon dag innan det historiska mötet.

Men så enkelt är det inte.

Långtifrån.

Det hela handlar om ett oerhört komplicerat maktspel inom regimen, Rafsanjani vs Khamenei rond ettusentrehundrafyrtiotvå.

Spionnätverket regimen har upptäckt råkar alla på ett eller annat sätt ha band till Rafsanjani och hans försök att etablera kontakter i USA. Att Rafsanjani tillhört de som alltid velat förhandla med ”stora satan” är väl känt. Han gjorde ett par försök under sin tid som president men samtliga försök dödades effektivt av Khamenei. Rafsanjani är också den i regimen som ansträngt sig hårdast med att skaffa kontakter bland politiker och opinionsbildare i USA. Detta har skett med Khamenei goda minne, just för att Rafsanjanis kontakter också varit till gagn för honom och regimen samtidigt som Khamenei kunnat kontrollera Rafsanjanis kontakter.

Men nu när regimen ger sig i kast med att etablera kontakter med USA så vill Khamenei vara helt säker på att det är han som ingångarna till USA och inte någon annan. Därför är arresteringsvågen just nu dels ett sätt att förstöra Rafsanjanis kontaktnät och för att etablera egna.

De sammansvurna är;

Ramin Jahanbegloo är den första kuggen i det hela. Han greps redan förra året men frigavs efter att ha erkänt att hans ”kunskaper” kan ha utnyttjats av ”fientliga nationer”. I förhör så ”erkänner” han att han känner Haleh Esfandiari och säger att hon ska ha introducerat honom till ”särskilda organisationer” i USA som ska ha gett honom stipendier för att studera intellektualism i Iran.

Haleh Esfandiari åtke till Iran i december för att hälsa på sin sjuke och 93-åriga mor och har sedan dess förbjudits att lämna Iran. Hon leder tanksmedjan ”Woodrow Wilson Center for Scholars” mellanöstern avdelning och är en god vän med Faizah Hashemi, Rafsanjanis dotter. Hon greps den 9/5 och står nu åtalad för att ha försökt upprätta ett ”nätverk i syfte att störta den islamiska republiken”.

Sedan dess har regimen i tur och ordning gripit eller förhindrat en rad andra Iran-amerikaner från att lämna landet. Bland andra Parnaz Azim en journalist för Radio Farda som sponsras av USA. Ali Shakeri, framstående akademiker för University of Californa samt Kian Tajbakhsh som jobbar som konsult för George Soros Open Society Institute. Även Shakeri var i Iran för att hälsa på sin sjuke och döende mor.

Shakeri, Tajbakhsh och Esfandiari rör sig i samma kretsar och har alla bjudit in ”reformister” med koppling till Rafsanjani och den förre presidenten Khatami till diverse seminarier i USA.

Till dessa kan man också lägga till Hossein Moussavian som anklagas för att ha sålt viktig information till den tyska säkerhetstjänsten. Det är ett brott som är belagt med dödsstraff och att Moussavian lyckades bli fri mot borgen borde egentligen vara uppseendeväckande, men inte om man tänker på att hans beskyddare heter Rafsanjani. Moussavian tillhörde en av regimens vassaste diplomater och har varit en Rafsanjanis allierade.

När Moussavian först greps så spekulerade jag i om det kunde vara en del i maktkampen men fastnade nog ändå för att han verkligen hade fastnat med handen i syltburken, men nu blir mönstret allt mer tydligt. Alla med band och kontakter till Rafsanjani och dennes ambitioner att utveckla kontakter i USA arresteras.

Så det här handlar inte om att fundamentalisterna vill stoppa diplomatiska band med USA utan om att Khamenei vill ha monopol på kontakterna med USA.

Ahmadinejad och ekonomi…

Häromdagen skrev jag att Ahmadinejad hade beordrat bankerna att sänka sina räntor till 12 % och reaktionerna på nästa nobelpristagares beslut kom direkt. Dagen efter Ahmadinejads order som uppges ha skett via telefon från hans besök i Vitryssland, så flydde investerare från Irans aktiemarknad. Det var främst de privata bankerna som fick ta smällen. Samtidigt spekuleras det nu att ekonomiministern Davoud Danesh-Ja’afari var helt ovetande om Ahmadinejads beslut och att han nu kan vara på väg bort.

Ahmadinejads försvarade sitt beslut med att de lägre räntorna kommer att hjälpa landets fattiga medan ekonomer menar att det tvärtom kommer att skrämma iväg investerare från landet.

Sharialagen in action…

En domstol dömde häromdagen två män till döden. Männen vars bara förnamn angavs, Tayyeb och Yazdan anklagades för våldtäkt. Metoden? Jo, männen ska läggas i en säck och kastas utför en klippa. Det verkligt sjuka är att det inte är så hemskt ovanligt i Iran…

Inga kommentarer: