tisdag, maj 15, 2007

IAEA inkompetent eller vilseledd?

IAEA inkompetent eller så har regimen dolt något?

När den Iranska regimen förra månaden hävdade att man kunde anrika Iran i storskala uttryckte IAEA stor skepsis och sa att regimen saknade kapacitet. Men efter en inspektion som gjorts med kortvarsel i söndags konstaterade inspektörerna att Iran hade runt 1300 centrifuger i drift vid anläggningen i Natanz. Samtidigt slår IAEA fast att det uran som nu anrikas är till för bränsle för kärnreaktorer och måste anrikas betydligt mer för at kunna användas i kärnvapen.

Gott så!

Regimen hade ju faktiskt uppgett att man hade större kapacitet och bränslet kan enligt IAEA inte användas till något annat än kärnreaktorer.

Kan man tycka!

Problemet är att det här understryker misstanken att IAEA inte har en aning om vad regimen egentligen gör. Först hävdar man att Iran bara har några få hundra centrifuger igång och sen efter en ”överrasknings” inspektion upptäcker att det egentligen rör sig om många, många fler. Vad är det som säger att IAEA inte har fel när det kommer till hur mycket regimen anrikar bränslet och vad det ska gå till. Så om IAEA är fel ute är det då meningen att vi bara ska lita på regimen? IAEA känns inte helt trovärdig..

Regimen smutskastar..

Just nu påggår en smutskastningskampanj i regimmedia mot Haleh Esfandiari som jag skrev om här igår. Den 67-åriga Esfandiari anklagas för att motverka den islamiska revolutionen och att spionera för USA och Israel. Samtidigt trycker media upp artiklar där Esfandiari och hennes man anklagas för att vara Mossad agenter och för att samarbeta med diverse olika organisationer vars enda syfte ska vara att störta regimen.

Gå in här och kräv att Haleh ska släppas fri.

Köns segregering i sjukhus

Hälsoministern Kamran Baghergi Lamkarani presenterade nyligen ett lagförslag som ska leda till att kvinnor och män ska delas upp i olika avdelningar på offentliga sjukhus. Kvinnor ska då bara behandlas av kvinnliga läkare och sköterskor och män ska bara vara i kontakt med läkare av samma kön. Detta för att även sjukvården ska följa Sharialagarna om ingen fysiskkontakt mellan män och kvinnor.

Problemet som hälsoministern uppenbarligen inte tänkt på är att det på grund av de könsdiskriminerande lagarna och utbildningssystemet finns långt fler manliga än kvinnliga läkare. Fast inom kort kan den pendeln svänga helt då 67 % av alla läkarstudenter idag är kvinnor. Tänkande verkar inte vara hälsoministerns starkaste sida...

Inga kommentarer: