onsdag, maj 09, 2007

Dagens inlägg...

Argument debatten…

Igår förnekade moderaten Ewa Björling, ledamot i utrikesutskottet, att Mottakis besök i Stockholm var en eftergift till den Iranska regimen för att frige dem två svenska byggnadsarbetarna. Själv så tror jag nog inte riktigt på det. Dels med tanke på hur det här besöket kom nästan direkt efter frigivningen och samtidigt som oppositionen är dödstysta. Så något lurt är det.

Men om vi ponerar att jag har fel och att det verkligen är som Ewa Björling sa, att Sverige skickat en inbjudan till Iran för att få hit utrikesministern och prata om Irans atomprogram. Det bevisar i sådana fall min andra och mycket viktigare tes om att UD inte verkar ha en aning om vad den gör. Att ta hit Mottaki för att prata med honom om Irans atomprogram är som att anlita Michael Jacksson som barnvakt, nämligen en mycket dålig idé.

Anledningen är enkel, Mottaki har noll och intet att säga till om när det kommer till Irans atomprogram. Vill man komma åt Irans atomprogram så ska man snacka med Khamenei, Jannati eller Ali Larijani. Så om Irans atomprogram låg på bordet som första prioritet och det hela inte var en eftergift för de två frigivna svenskarna så är det väldigt lätt att konstatera att det enda UD åstadkom var att ge regimen och Mottaki en lyckad PR-turné.

Ahmadinejad kickar...

Ahmadinejad beordrade idag finansministern att sparka hela ledningen för ett av landets största försäkringsbolag, Iran Insurance Company. Ahmadinejads drastiska krav kommer efter klagomål om nepotism samt tecken på utspridd ekonomiskbrottslighet. Ahmadinejad skrev i brevet att finansministern skulle leta efter ”ansvarfulla, ärliga och kompetenta personer”.

Militärplan krashar..

Ett iranskt militärplan av modellen F5 kraschade idag norr om Khuzestan. Regimen har ännu inte avslöjat vad som orsakade krashen. Piloten omkom.

Moussavian fri mot borgen...

Idag avslöjade regimen att Hossein Moussavian kommer att släppas på borgen från och med ikväll. Moussavian greps redan den 30/4 och inte tidigare den här veckan som det var sagt tidigare. Direkt efter frisläppandet släppte Rafsanjanis ”Expediency Council” ett uttalande och uttryckte sin glädje över beslutet. Samtidigt meddelade regimen att Moussavians gripande inte hade något att göra med landets atomprogram. Regimen meddelar också att Moussavians fall är ”särskilt privat”.

Jag blir allt mer nyfiken över vad det här kan röra sig om egentligen. Antigen så har Moussavian sålt hemligheter, men då skulle han nog inte släppas mot borgen och Rafsanjani skulle inte arbeta för att få honom fri. Är det en ny maktkamp under uppsegling och Moussavian råkade bara bli ett offer för att komma åt Rafsanjani och reformisterna. Det tredje scenariot som också är tänkbart är den att Moussavian lever en livsstil som inte är accepterat av regimen – det skulle förklara varför man är tyst om vad det rör sig om, varför Rafsanjani är redo att sticka ut nacken för Moussavian och varför Moussavian släpptes mot borgen.

Inga kommentarer: