söndag, maj 06, 2007

Hela havet stormar eller hand i syltburk?

Den historia som just nu överskuggar allt annat är fängslandet av Hossein Moussavian, en av regimens toppförhandlare i atomförhandlingarna, under Khatamis tid som president. Regimen vill fortfarande inte officiellt säga vad Moussavian har arresterats för, men rykten säger att det handlar om ”spioneri” och att han skulle ha sålt information om Irans atomprogram till EU-länder.

Den här historien är intressant av hemskt många skäl.

1) Moussavian var medlem i inflytelserika ”Supreme National Security Council” (SNSC). Moussavian arbetade väldigt nära Irans dåvarande chefsförhandlare Hassan Rowhani, som utsågs till SNSC av Khamenei.

2) Rowhani tillhör en av de mer moderata mullorna inom regimen och var en av de första som Khamenei bytte ut när Iran lade om kursen till en hårdare attityd mot väst.

3) Rowhani är avskydd av Ahmadinejad och fundamentalisterna. Bland annat ville Ahmadinejad åtala Rowhani för förräderi. Anledningen var att Rowhani gick med på att stoppa Irans urananrikning.

4) Det är Tehran ökände åklagare Saeed Mortazavi som håller i Moussavians fall. Vilket är väldigt olycksbådande för Moussavian. Det betyder att Moussavians öde är redan på förhand bestämt och att straffet kommer att bli hårt. Dödsstraff eller så får han hoppas på att han fortfarande har högt uppsatta vänner kvar.

5) Moussavian sitter i fängelse, alltså inte husarrest som det är brukligt när regimens egna män åker dit. Nu sitter Moussavian i Evin fängelset i Tehran och hans fall utreds av Informationsministeriet och underrättelsetjänsten. Vilket betyder att Moussavian inte har det särskilt bekvämt just nu.

6) Khamenei har tagit sin hand ifrån Moussavian. Varken Saeed Mortazavi eller Ahmadinejad skulle våga gå så långt mot en av regimens egna män utan att först ha informerat Khamenei.
Jag är själv lite osäker på vad det här är egentligen. Det är mycket möjligt att Moussavian ertappats med fingrarna i syltburken och det kan också röra sig om en falangstrid inom regimen. Det som talar emot att Moussavian ensam skulle ha sålt information till Tyskland är att om det hade varit helt sant så hade regimen inte gjort en sådan nyhet av gripandet. Moussavian hade förts bort, förhörts för att sen ”begå självmord” eller hastigt insjukna och dö. Istället har det blivit cirkus. Det som talar emot att det är en falangstrid är att det hela är för nära Khamenei, skulle Moussavian avslöja att Rowhani haft en del i det här så är Khamenei helt plötsligt inblandad.

Dagens vinnare är Ahmadinejad och Larijani. Ahmadinejad för att han kan peka på den förra reformistiska regeringen och fortsätta kalla dem för landsförrädare och nu med ammunition. Medan Larijani kan säga att anledningen till att sanktionerna kommer nu under hans ”vakt” är att han inte är redo att sälja ut sig själv. De närmaste dagarna blir väldigt intressanta, grips eller händer det något med Rowhani så är det fullt krig inom regimen.

Inga kommentarer: