Ransonering!
Den Iranska regimen beslutade att skjuta upp den planerade bensinransoneringen med tvåveckor, det eftersom att alla inte fått sina ransoneringskort. Men priserna höjdes med ca 25 % men bensinpriset ligger ändå på runt 70 öre litern, kanske det lägsta bensinpriset i världen. Men ransoneringen och prishöjningen av bensin är inte helt okontroversiellt. Eftersom Iran är ett av världens största oljeproducenter anser många Iranier att de har rätt till billig bensin. Det har gjort att regimen under många år kraftigt subventionerat bensinpriset, en uträkning från IMF beräknade att 17.5 % av landet BNP gick till olika former av energisubventioner. Men trots att Iran är en av världens största oljeproducenter så importerar Iran också enorma mängder olja på grund av att landet inte har kapacitet att raffinera olja.
Att regimen väljer att ransonera bensin istället för att bara höja priserna beror säkerligen på att man inte vill späda på inflationen ännu mer.
Inflation upp, ränta ner…
Regeringen beslutade igår att sänka räntan, de statliga bankerna sänkte räntan från 14 till 12 % och privata bankerna rån 17 till 12 %. Syftet med sänkningen sägs vara för att skapa konkurrens mellan de statliga och privata bankerna. Samtidigt flaggade centralbanken att inflationen beräknas stiga till 17 % under året, en ökning med 3.5 % från förra året.
Fallet kring Moussavian...
Den förre toppdiplomaten Hossein Moussavian anklagas för att ha läckt känslig information till en ambassad i Tehran. Förra veckan släpptes Moussavian mot borgen men utredningen fortsätter. Moussavian var en av regimens toppdiplomater i atomförhandlingarna under Khatamis presidentperiod. Den gruppen leddes av mullan Rowhani och höll en betydligt mer försonlig linje i förhandlingarna med EU-3. Bland annat gick man med på att stoppa anrikningen av uran.
Därför söker sig regimen utanför regionen…
Ahmadinejads främsta vänner och allierade befinner sig i Venezuela, Zambia, Kuba och Vitryssland för i regionen har regimen väldigt lite att hämta. Missnöjet med regimens tonläge och inblandning i Afghanistan, Irak och regimens stormaktambitioner har gjort att många arabstater nu åter vänder ryggen till regimen. När arabstaterna och Iran höll ett möte i Jordanien under förra veckan gick den Palestinske presidenten Mahmoud Abbas närmaste man Saeb Erekat till attack mot Mohammed Larijani (Ali Larijanis äldrebror och tidigare vice utrikesminister). Erekat uppmanade regimen att sluta upp med sin anti Israeliska retorik och istället arbeta för en två statslösning.
Erekat sa bland annat;
“Rita in Palestina i kartan istället för att ta bort Israel”.
Regimens förhandlare klart…
Regimen har beslutat att skicka landets FN-ambassadör till mötet med USA i Irak. Det är Javad Zarif som kommer att träffa USA: s ambassadör i Irak, Ryan Crocker. Mötet ska hållas i Baghdad den 28/5.
Ett hyffsat val från Khamenei, Zarif är inte galen och kommer inte att spendera hela mötet åt att prata om profeten Mohammed och USA som den stora satan, vilket hade varit fallet om Ahmadinejad fått åka eller fått skicka någon från sin omgivning. Valet visar återigen att Khamenei kan vara intresserad ytterligare förhandlingar med USA.
Ny runda med sanktioner?
IAEA skriver i en rapport att den Iranska regimen inte bara struntat i att sätta stopp för urananrikningen utan utökat anrikningen. Snart går den andra tidsfristen ut och nu väntar förmodligen nya sanktioner och straff regimen.
Iran-amerikaner gör bäst i att inte besöka Iran.
Trots att regimen hållit en hård ton mot USA så har man välkomnat amerikaner som velat besöka Iran. Det mest för att man upptäckte att gisslandramat i början av revolutionen inte direkt gav några pluspoäng men också för att kunna använda argumentet att man inte har något mot det amerikanska folket utan landets regering. Samtidigt som man hoppas att folk ska åka tillbaka till USA och berätta om det fantastiska och ”fria” landet Iran.
Men det håller på att ändras under Ahmadinejad. På kort tid har regimen arresterat fyra Iran-amerikaner och anklagat dem för spioneri. Den senaste är Columbia University forskaren Kian Taibakhsh. Samtidigt har regimen nekat visa till en rad amerikanska forskare som varit på väg till Iran för att delta i ett seminarium.
Den hårda linjen kan bero på att regimen tror att den kan använda Iran-amerikanerna för att få hem de revolutionsgardister som USA grep i den Irakiska staden Erbil i februari i år. Samtidigt så kan det vara ett tecken på maktstriderna inom regimen inför mötet med USA i Baghdad. Förhoppningen från Ahmadinejad falangen kan vara att med gripandena av Iran-amerikaner antingen få USA att ställa in mötet eller se till så att mötet från USA:s bara kommer att handla om frigivningen av Iran-amerikanerna.
Den “korkade åsnans” återupprättelse!
Det är intressant att notera hur USA: s förre presidenten Jimmy Carter kommit att bli regimens kelgris. Efter hans kommentarer igår om att Bush som den sämsta presidenten i USA: s historia så verkar regimmedia glömt allt och han beskrivs som en tung och viktig statsman som framför svidandekritik mot den sittande presidenten och USA: s mellanösternpolitik. Det verkar vara glömt att det var Carter som var president i USA under själva revolutionen och att han ansågs vara regimens fiende nummer ett av Khomeini som bland annat kallade Carter för en ”korkad åsna” om jag inte minns fel.
onsdag, maj 23, 2007
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
Venuzuela har liknande ekonomiska problem som Iran så de kanske har fler likheter än att vara oljeproducerande länder och diktaturer. I Venezuela är också ransonering på gång, på livsmedel.
Skicka en kommentar