måndag, april 30, 2007

Solana outar Khamenei...

Åååååå… jag är så chockad!

Idag sa Ahmadinejad att Iran kommer att närvara på säkerhetsmötet om i Irak i Sharm el-sheikh 3-4 maj. De senaste dagarna har regimen dragit ut på beskedet om sin närvaro och agerat som ett barn i trotsåldern, ena dagen lutat åt ett ja och andra dagen åt ett nej. Men redan för tre dagar sen skrev jag att regimen kommer att närvara för det finns inget annat i deras sinnesvärld. Man kan inte upprätthålla den retorik som regimen har och samtidigt vägra åka till en konferens om ett grannlands säkerhetsläge. Samtidigt söker regimen legitimitet, skulle jag imorgon arrangera en storkonferens i Beirut om toalettpapprets framtid och bjuda in regimen så är jag säker på att dem skulle skicka en representant. Själv är jag lite oroad över hur bra jag känner den här regimen ;-)

Solana outar Khamenei…

Efter sitt möte med regimens chefsförhandlare Ali Larijani, så ska Javier Solana ha sagt att diktatorn Khamenei kan tänka sig att inleda direkta förhandlingar med USA. Solana sa också att han skulle diskutera saken med USA: s utrikesminister Rice.

Men så fort det här kom ut fick Khamenei genast enorma problem. Skulle han vara redo att samtala med djävulen? Skulle han tänka sig direkta förhandlingar med USA? Han står ju över allt sådant. Men det var inte bara ett ego problem utan också för att den fanatiska fraktionen nog genast skulle ge sig på honom. Direkta förhandlingar med USA är för fanatikerna lika otänkbart som yttrandefrihet och Pridefestivaler.

Så idag gick Larijani ut och förnekade envist att han och Solana ens skulle ha diskuterat samtal med USA. Det är självklart skitsnack, det är klart att dem båda har diskuterat det och att Larijani påpekat för Solana att Khamenei och regimen är redo för förhandlingar.

Det Larijani inte hade räknat med var att Solana skulle hålla en presskonferens om det. Så medan Larijani hoppas att Solana tar med sig Khameneis förhandlingsvilja till Rice och amerikanerna så beslutar Solana att dela med sig det till resten av världen. Det här tvingar Khamenei att genast förneka några sådana tankar ens passerat hans huvud.

Inga kommentarer: