lördag, april 07, 2007

Kortisar..

Ska Shalit friges?

Medier inne i Iran säger att den Israeliska soldaten Gilad Shalit som kidnappades av Hamas för mer än 10 månader sen är på väg att friges. Det är premiärministern Mahmoud Abbas som tydligen trycker på Hamas för att inom kort frige Shalit. Abbas hoppas att Israeliska myndigheter ska frige ”hundratals Palestinier” som hålls i Israeliska fängelser men tillägger att Shalits frigivning inte hänger på frigivningen av de palestinska fångarna.

Men Abbas har tidigare lovat Shalits frigivning och misslyckats med att leverera.

Efterspel...

Jag förutspådde att regimen direkt efter frigivningen av de 15 brittiska soldaterna skulle återuppta en mer hätsk retorik mot britterna och britternas “kränkning” av Irans territorium skulle vara huvudämnet under fredagsbönen, men jag hade fel.

Den viktigaste fredagsbönen hålls i Tehran och direktsänds i statens TV och radiokanaler, vanligtvis ska den hållas av den konservative Ahmed Khatami, men nu plockades han bort till förmån för Khameneis nära vän Ahmad Jannati som också är ordförande för väktarrådet.

Han höll en relativ låg profil i frågan och ägnade sitt tal åt någon form av marxistisk analys om hur USA och Israel var på väg mot en ”internkollaps”. Samtidigt som han försökte mildra kritiken mot Ahmadinejad genom att påstå att presidenten är en populär figur i Egypten och att alla bör stödja regeringen.

Misstänker att det är så att Khamenei vill lugna ner båten och återigen få någorlunda normala relationer med EU länderna igen. Att bara några dagar efter frigivningen börja fördöma Storbritannien skulle nog inte generera den positiva PR som regimen så desperat behöver inom EU länderna. Det komiska med hela den här händelsen är att den har stärkt de moderata mullornas makt hos Khamenei och ytterligare försämrat fundamentalisternas position.

Inga kommentarer: