tisdag, april 10, 2007

Tecken på ett fiasko?

Just när man tappat hoppet om utrikesbevakningen i svenskmedia så hittar man något att klamra sig fast på. Titti Nylander på ekot visade att hon gjort sin hemläxa när hon påpekade att utspelet från regimen förmodligen är ett större bevis på fiasko än framgång. Även om min tilltro till den ryska staten inte är så hög när det kommer till frågor som rör Iran.

Man ska komma ihåg att Ahmadinejad egentligen skulle komma med den ”stora nyheten” till regimens nationaldag i februari, men det blev ingen stor nyhet. Istället skapade regimen en fjantigt jippogrej som ”nationella dagen för atomteknologi”. Det här “utspelet” ska visa dels att regimen inte tänker backa och att atomprogrammet är för att stanna och dels tvinga väst till nya förhandlingar.

Det finns två intressanta saker att notera, chefen för Irans atomenergi organisation, Reza Aqazadeh, säger att regimen nu planerar att installera och kicka igång 50 000 centrifuger samtidigt planerar regimen att annonsera byggandet av två nya kärnkraftsverk inom kort.
Det andra är att andra mer hökaktiga män inom regimen börjar prata om en eventuell dialog och förhandling med USA. Däribland parlamentets talman Gholam-Ali Haddad Adel som uppmanade väst att börja prata med Iran ”som en självständig stat”. Haddad Adel är egentligen en klåpare utan någon större makt och med väldigt lite att säga om regimens atomprogram men det är signifikativt att han nu kan tänka sig samtal med ”den store satan” även om han ställer ”krav”.

Inga kommentarer: