onsdag, april 11, 2007

Håll dig hemma Pelosi!

Demokraternas Nancy Pelosi verkar ha fått smak för diktaturvurmande efter sitt besök i Syrien. Nu planerar hon att eventuellt besöka Iran och min spontana reaktion är att hon måste ha ett hål i huvudet. Under sin resa till Syrien, där hon bland annat träffade presidenten och diktator Bashar Assad, nämnde hon inte en enda gång Syriens katastrofala behandling av oppositionella och landets brist på demokrati. Pelosis diktaturvurmande gick så långt att hon till och med kritiserades av Human Rights Watch.

Så nu funderar samma person göra en PR-resa till Iran och regimens propagandaapparat gnuggar händerna. Varför, ja delvis för att kunna jävlas med president Bush och delvis för att visa upp att demokraterna har en plan för att stabilisera mellanöstern. Så nu ska Nancy Pelosi åka till Iran för att öppna upp för en dialog med fundamentalisterna och Ahmadinejad.

Visst, det hade kunnat vara försvarbart om Pelosi hade valt att träffa Larijani eller Rafsanjani på neutralmark. Men nej, hon ska åka till Iran, låta regimen utnyttja henne till fullo och förmodligen hålla käften om regimens brott mot de mänskliga rättigheterna. Allt för att träffa en halvgalen president med minimalmakt över utrikespolitiken. För Pelosi kommer inte att komma i närheten av att få träffa Khamenei, för han har mer att förlora på att kopplas ihop med henne än vad han har att vinna på att träffa henne.

Förövrigt lite komiskt att en diktator inser att han har mer att förlora på att sammankopplas med en demokrat än tvärtom...

Inga kommentarer: