torsdag, april 19, 2007

Lite politik..

Ahmadinejad till attack...

Ahmadinejad verkar vilja ta tillbaka all den tid som han fick sitta ute i frysboxen medan Larijani och Khamenei redde ut situationen med de 15 gripna britterna. Idag var han ute och skrädde inte på orden när han sa att den iranska armén kommer att ”hugga handen av” de utländska makter som hotar Irans territorium. Men han försökte också att vara diplomatisk när han sa att regimen kan tänka sig att etablera ”relationer med alla stater och nationer utom den sionistiska regimen”.

Oljeminister i trubbel...

Men dagen har inte bara inneburit hätska propagandatal från Ahmadinejad. Återigen har han problem med sin regering och just nu går det rykten om att hans oljeminister Kazem Vaziri som varken var Ahmadinejads första eller andra val till posten är på väg att få kicken. Anledningen misstänks vara att regimen inte drar in tillräckligt mycket pengar på oljan och att stora investeringar har uteblivit. Så idag fick regimens vice president, Parviz Davoudi gå ut och döda alla rykten om att Vaziri är på väg ut. De båda anlände tillsammans till den Internationella olja, gas och petrokemiska utställning som hålls i Iran just nu. Davoudi kommenterade också ryktena genom att säga, ”följ inte rykten och håll er till verkligheten”.

Polischefen till attack...

Polischefen gick under onsdagen till attack mot Tehran borna för den kritik som polisen fått efter den senaste räden mot kvinnor som inte klär sig enligt den islamiska lagen. Han sa att kritiken är ”politiskt motiverat” och menade att dem som kritiserade polisen bara försökte vinna popularitets poäng inför parlamentsvalet. Han avslutade med att säga att kvinnor som klär sig i korta kläder, har mycket smink och visar sitt hår kommer att bli ”konfronterade”. Han avslutade med att säga att över en miljon iranska kvinnor varnades förra året i Iran för att inte klä sig tillräckligt islamiskt och närmare 10 000 fall gick till domstol. Det han dock inte nämnde är de 1000 tals fall där polisen bara griper kvinnor utsätter dem för sexuellt våld under förespeglingen att dem inte följt dem islamiska lagarna eller klätt sig utmanande.

Noterat:

Iranier oroas just nu av en mystisk sjukdom som hittills dödat sju personer och ytterligare 15 har insjuknat och är satta under karantän. Symptomen sägs vara, feber, halsont och inflammerad nacke. Men läkarna har uteslutit både fågelinfluensa och kolera.

Regimen planerar på att hålla den första internationella seminariet om ”profeten Mohammeds dygder”. Runt 50 muslimska stater beräknas delta. Konferensen syftar till att hitta strategier för att stärka utbildningen i muslimska skolor.

Inga kommentarer: