måndag, augusti 10, 2009

Regimen undergräver sin egen våldsmaskin…

En bra sak med oroligheterna och att Khameneis beslut att stänga ner Kharizak fängelset är att det har lett till att tunga personer ser det som ett godkännande för att kliva fram och vinna folkets stöd genom att kritisera tortyren.

Även om de flesta utredningar och undersökningar inte kommer att leda till något mer än att någon syndabock på lägre nivå pekas ut så är det en ganska viktig symbolisk signal till torterarna att dem inte kan lita på tungviktarnas stöd när det blåser som hårdast. Det kan få dem att tänka till både en eller två gånger nästa gång.Idag krävde tungviktaren och parlamentet talman Ali Larijani att man ska undersöka anklagelserna om våldtäkter på landets fängelser. Det här kommer efter att presidentkandidaten skrivit ett brev till Rafsanjani och berättat att ett flertal kvinnor och män som greps i samband med demonstrationerna efter valet våldtogs och utnyttjades sexuellt.

Samtidigt har regimen utsett den första syndabocken och det är chefen för Kharizak fängelset som får sparken och arresteras. Detta kommer på order från Irans polischef Esmail Ahmadi-Moqaddam som själv igår anklagades för att vara delansvarig. I ett försök att skydda sig själv agerade han snabbt och sparkade och arresterade alltså chefen för fängelset. Även två fängelsevakter har sparkats och kommer att ställas inför rätta. Han säger också att ett flertal andra fängelsevakter kan komma att arresteras.Dock fortsätter han att hävda att ingen av fångarna dog av misshandel utan av en ”livsfarlig virus”.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hur länge ska iranierna tåla att deras land kapats av en mördar-religion?

Anonym sa...

Landsförrädare straffas i alla stater.