lördag, augusti 01, 2009

Ahmadinejad kopplar greppet om underrättelseministeriet...

Medan protesterna och efterspelet kring valet den 12e juni fortsätter så stampar Ahmadinejad vidare lika smidigt som en kassaskåp.

Efter att ha fått under förödmjukande former fått kicka sin vän som vice-president har han nu beslutat att sparka Underrättelseministern Gholam-Hossein Mohseni-Eje'i (GHME). Rykten säger att det beror på att GHME fick gå eftersom han kraftigt motsatte sig Esfandyars utnämning till vice-president.

Men enligt Ahmadinejad får han sparken till en följd av den två år lång konflikt mellan de två över två tjänstemän inom Underrättelseministriet som Ahmadinejad ville sparka men där GHME motsatte sig. Han kritiserade också Underrättelseministeriets beslut att arrestera den iransk-amerikanska journalisten Haleh Esfandiari (som sedan släpptes). Ahmadinejad säger att det beslutet visade på en "felaktig förståelse för den politiska processen".

Han kritiserade också ministeriet för att ha brustit i sitt arbete i samband med oroligheterna efter valet. Ahmadinejad hävdade att utrikesministeriet hade varnat Underrättelseministeriet om att ett stort antal personer flög från Storbrittanien till Iran i samband med presidentvalet för att "orsaka oroligheter" men att underrättelsetjänsten vägrade att följa upp ärendet.

En tillfällig efterträdare blir nu *trumslag* Ahmadinejad själv. Uppenbarligen känner han att han inte riktigt kan lita på Underrättelseministeriets lojalitet så förvänta ytterliggare utrensningar därifrån.

Det har återigen fått det politiska havet att storma. Den konservative och ett av parlamentets mest inflytelserika personer Ahmad Tavakkoli anklagar Ahmadinejad för att bryta mot lagen eftersom underrättelseministeriet måste styras av en mulla.

Inga kommentarer: